Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nacistický vlak plný zlata je na dosah! Radarové snímky prokázaly jeho existenci

Autor: lm, ČTK - 
11. listopadu 2015
14:02

Poláci rozjeli velkou pátrací akci s cílem najít „zlatý nacistický vlak“. S pomocí georadaru se jim podařilo pod zemí vypátrat objekt, který se mu nápadně podobá. S požehnáním úřadů se do pátrání zapojili i hledači pokladů, kteří je na vlak upozornili. Výsledky by mohly být už tento týden.

Tajemný vlak prý koncem druhé světové války vyvezli nacisté z tehdy německé Vratislavi a na útěku před Rudou armádou ho ukryli v podzemním tunelu. Místo údajného nálezu má být blízko 65. kilometru trati Vratislav-Walbrzych. Zatím není jasné, čím je vlak naložen. Ve vlaku by mohlo být zlato zabavené Židům za druhé světové války, někteří se ale domnívají, že nacisté do vlaku naložili rozebranou jantarovou komnatu, kterou ukradli z Kateřinského paláce v Rusku.

Do pátrání po tajemném vlaku, či dokonce vlacích se pustí hned dva týmy. Rozhodly o tom místní úřady. Zprávami o „zlatém vlaku“ žije Polsko už od půli srpna, kdy se o podíl z údajného nálezu přihlásili dva hledači pokladů, Polák a Němec.

„Skupina (znalců) doporučila primátorovi (Walbrzychu), aby výzkum vedly dva nezávislé týmy, v odlišných termínech a odlišnými metodami,“ řekl agentuře PAP mluvčí radnice Arkadiusz Grudzień. Skupinu, která vydala své doporučení, zřídil právě primátor Walbrzychu Roman Szelemej.

První tým, jehož součástí jsou i údajní nálezci vlaku, Piotr Koper a Andreas Richter, má zahájit pátrání tento týden. O dva týdny později přijde řada na tým báňských expertů z Krakova, spolupracujících s jednou z polských televizí.

„Zdůrazňujeme, že průzkumné práce se budou vykonávat neinvazivním způsobem a shodně s povoleními, která Walbrzych získal od památkářů a železnic. Oba týmy dostanou stejné množství času,“ řekl mluvčí.

Po záhadě během uplynulých 70 let pátraly tajné služby Spojených států, Rusové a Poláci, ale bezvýsledně – na rozdíl od nás, řekl britskému listu The Guardian Koper s tím, že za úspěch vděčí údajnému očitému svědkovi a georadaru, umožňujícímu propátrávat podzemí.

Oblast, kde se obrněný vlak s neznámým obsahem údajně nachází, koncem září prohledali vojáci, kteří zjišťovali, zda terén není zaminován, ozářený či zamořený; objevily se totiž dohady, že nacisté mohli ve vlaku převážet otravný plyn, který používali k vraždění v plynových komorách.

radek.novak.9461 ( 22. července 2017 00:07 )

jak se o to muze hlasit nejakej nemec? to je smesny... fasoun by chtěl polsky zlato nebo jantar z ruska? nakopat ho az by se zastavil Merkel v pr...

josef sivák ( 29. března 2016 20:55 )

před par lety při práci bagr odkryl kus balvanu a vtom viděli klenbu a vedlo do skaly ale baly jsme se a na konec zahrabaly

ruudazvostravy ( 11. listopadu 2015 21:33 )

No kchůrva,abi tam mýsto pokladu nenašly ňákího zapomenutýho Žyda na nočníku,kerej sy tam votskočyl z Aušwytzu v momentě,dyš nastal f rozvodně blek aut.

tgbg ( 11. listopadu 2015 19:10 )

Jestli se opravdu zlato najde, tak fašističtí rusáci v čele s Putlerem zase vyšlou dovolenkáře a budou humanitárně bombardovat.Tentokrát Polsko.

honza54.. ( 11. listopadu 2015 18:37 )

i bez detektoru

Zobrazit celou diskusi