Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chce být jako Rom, kterého ocenila britská královna. Roman studuje na kurátora

Petr Torák, držitel Řádu britského impéria, má následovníka.
Petr Torák, držitel Řádu britského impéria, má následovníka.  (Autor: Jiří Hošek/Twitter)
Autor: mts - 
24. listopadu 2015
09:25

Za zásluhy u britské policie a pomoc v místní romské komunitě propůjčila britská královna Alžběta II. Petru Torákovi Řád britského impéria. O tomtéž sní také dvacetiletý romský student Roman. Rád by se stal kurátorem, zmínil v úterý deník Právo.

„Pocházím z romské komunity a vím, jak těžké je něčeho dosáhnout, když člověk pro svůj rozvoj nemá dobré podmínky. Není to tak, že by mě někdo mlátil na ulici, protože jsem Rom. Ale vidím, co se na ulicích děje. Proto jsem si vybral školu se specializací na právo ve veřejné správě. Jednou chci pracovat jako kurátor, třeba tady u nás v Praze 5,“ řekl Roman Právu.

Na podzim nastoupil do prvního ročníku na soukromé vysoké škole. S placením školného, které činí 35 tisíc korun za semestr, mu pomáhá projekt Fond vzdělání, který spadá pod Nadaci Olgy Havlové a ČSOB. Roman si navíc přivydělává i na brigádách.

Jeho dlouhodobým cílem je založit si vlastní advokátní kancelář.

„Sen o advokacii je ještě o stupeň výš a nevzdávám ho. Musím jen pořádně studovat a mohl bych pak třeba přestoupit na univerzitu. A když ne, budu kurátorem a budu pomáhat lidem, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já. Chtěli být lepší, víc se snažit, ale chyběly jim k tomu peníze nebo podmínky,“ dodal Roman.