Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo nepije pivo, není Čech? „Superpivaři“ dávají běžně 7 litrů za týden

Češi pivo milují nade vše.
Češi pivo milují nade vše.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Adam Jaroš - 
24. listopadu 2015
14:58

Najít v Česku muže, který by si alespoň čas od času nedopřál orosený půllitr, je pořádná fuška. Podle posledního průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR pije pivo 91 % českých mužů (o procento více než loni). A značně jim sekundují ženy, kterých dnes pije pivo více než polovina (56 %). V množství si s muži ale nezadají.

 

Podle vedoucího výzkumu, Jiřího Vinopala, je nejvíce pijáků piva ve věku mezi 45 a 59 let, kde chuť na pivo čas od času hasí 96 % mužů a 63 % žen. Nejméně pivařů najdeme mezi mladšími a nejstaršími ročníky. U žen se piva zdráhají jen starší 60 let, kde si čas od času usrkne jen okolo 47 % žen. Mezi děvčaty ve věku 18 až 29 let pije pivo více než polovina (56 %). „Dlouhodobě deklarovaná spotřeba piva u mužů stagnuje, až mírně klesá, u žen naopak postupně stoupá,“ doplňuje Vinopal.

 

Muži

  • Za poslední rok mírně stoupl počet pijáků piva ve věku od 30 do 59 let a klesl ve věkové skupině pod 29 a nad 60 let.
  • Muži ve věku 45–59 let vypijí průměrně téměř 9 půllitrů týdně. Starší 60 a mladší 29 let průměrně 7 velkých a jedno malé pivo týdně.
  • Průměrně 10 půllitrů týdně vypijí muži s ukončenou základní školou, 9 a jedno malé středoškoláci bez maturity.
  • Počet piv vypitých středoškoláky s maturitou od roku 2010 klesl o celá dvě piva týdně a dohnali je vysokoškoláci (6 velkých a 1 malé), jejichž spotřeba piva stoupá.
  • Téměř 80 % mužů si pivo dává 2 a vícekrát týdně. Celých 14 % přiznává konzumaci piva každý den.
  • Největší šanci potkat se u piva mají vzdělané ženy mezi 30–44 lety a nevzdělaní muži ve věku 45 až 59 let.

 

Ženy

  • Za posledních 5 let stoupl zhruba o 5 % počet pijaček piva ve věku od 30 do 59 let. Naopak klesl u žen mladších 29 a starších 60 let.
  • Nejvíce žen pijících pivo najdeme mezi středoškolačkami s maturitou (téměř 60 %), kterých počet stoupá a vysokoškolačkami (přes 57 %), kterých pije méně než loni.
  • Nejvíce piva vypijí mladá děvčata mezi 18 a 29 lety, která průměrně vypijí přibližně dvě velká a jedno malé pivo.
  • Nejvíce piv (téměř 3) do sebe týdně nalomí ženy se základním vzděláním. Nejméně (pod 2) pak vysokoškolačky. Celých 71 % žen vypije jen do dvou piv týdně.

 

Kdo jsou nepivaři ? (10 %)

Kdo nepije pivo vůbec? Není to vyhraněná skupina, ale o něco častěji se u mužů jedná o nejmladší věkovou kategorii, studenty. Jsou častěji bez partnera a méně často bydlí ve velkém městě.

U žen se jedná častěji o důchodkyně bez partnera.

Superpivaři (10 %)

Vypijí více než 14 piv týdně a dají si ho téměř, nebo úplně každý den. Jsou častěji ve střední a starší generaci a mají základní a střední vzdělání bez maturity. Častěji se mezi nimi objevují nezaměstnaní a vyučení i nevyučení dělníci.

U žen mírně vedou pivařky se základním vzděláním a s partnerem.

Ve výběru jsme konzervativní

Své oblíbené značky se drží až 9 z deseti mužů a tři čtvrtiny žen. Velká skupina mužů (53 %) i žen (43 %) ale vedle toho ráda ochutnává i neznámá piva.

Pivo ve společnosti

Pivo hraje v české společnosti tak důležitou roli, že u mužů překoná i zájem o politiku. Zatímco o druhy piva, jeho výrobu nebo různé pivovary a pivní novinky v Česku se zajímá přes 60 % mužů, politika zajímá jen 51% z nich. Ženy se nejvíce zajímají o zdravotní přínosy piva (30 %).

tgbg ( 24. listopadu 2015 21:42 )

Za komoušů jsme pili dřezovou vodu místo piva. Dnes je pivo kvalitní a dobré.

majojo ( 24. listopadu 2015 17:50 )

Devět půllitrů týdně? To leda v protialkoholní léčebně. Nemělo tam být denně? A ještě jste tu spotřebu podcenili.

ohrazenice ( 24. listopadu 2015 15:48 )

Jak se nazývají pivaři co vypijí 4 až 5 piv denně když jdou každý večer do hospody na pivo? A neznám lepší prášky na spaní než pivo. Těma pivaři mám převážně na mysli nás nepracující důchodce.

Zobrazit celou diskusi