Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Doloval Ransdorf peníze po nacistickém pohlavárovi? Slováci to naznačili

Autor: simao, ČTK - 
7. prosince 2015
15:15

S kauzou českého europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) je nejspíš spojená suma v přepočtu 9,5 miliardy korun ve švýcarské bance. Slováci však nyní naznačují na základě svědectví starosty Ľuboše Gála, že v bance může být v téhle souvislosti uložena ještě mnohem větší suma. Spekulují totiž, že peníze ve Švýcarsku patří dědici po nacistovi. A navíc Čechovi, žijícímu v ČR.

Peníze na účtu ve švýcarské bance, kvůli kterému byl minulý týden v pobočce tamního peněžního ústavu zadržen český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) spolu se třemi Slováky, mohly patřit dědici nejmenovaného nacistického pohlavára.

Napsal to v pondělí slovenský list Denník N s odvoláním na vyjádření starosty slovenské obce Ivanka pri Nitre Ľuboše Gála, který příslušné dokumenty o účtu prý viděl již před dvěma lety, ale nepokládal je za věrohodné.

„Kontaktoval mě jeden známý, který byl v tom zapleten, a ukazoval mi kompletní dokumenty. Nepřikládal jsem tomu žádný význam, ani jsem té pohádce nechtěl věřit,“ vypověděl Gál, jenž je nástupcem předchozího starosty obce Petera Guzmického.

Právě Guzmický byl přitom podle deníku jedním ze zmiňovaných Slováků zadržených ve Švýcarsku (pod iniciály P. G.). Zůstal také posledním zadrženým ze čtveřice lidí s případem spojovaných.

To europoslanec Miloslav Ransdorf, do případu zatím za nevyjasněných okolností zapletený také, je již zpět v Česku. Schovává se v domě rodičů, jak zjistil Blesk. Už v úterý ráno by pak měl se svou verzí případu seznámit vedení KSČM.

Ransdorf vydal zatím pouze o víkendu prohlášení o tom, jak ho zatkli ve Švýcarsku. Zmiňuje v něm mj. osoby P. G. a V. H. „Dne 3. 12. 2015 jsem v doprovodu tří slovenských občanů, jejichž iniciály jsou P. G., A. D. a J. H., navštívil Kantonalbank Zürich, abych se pokusil otevřít komunikaci mezi Kantonální bankou Zürich a panem V. H., majitelem významného konta v této bance, s nímž Kantonální banka již téměř 10 let nekomunikuje. Bylo to podivné i proto, že panu V. H. pravidelně chodily výpisy z této banky,“ tvrdí Ransdorf. 

Peníze z nacistického zbrojního průmyslu a patentů?

Starosta Gál prý měl možnost v minulosti nahlédnout do dokumentů o bankovním účtu i dědickém řízení ve prospěch osoby s iniciálami V. H. Podle Gála měla být právě tato tajuplná osoba V. H. dědicem nacisty. Na účtu ve švýcarské bance by pak podle Gála měla být uložena mnohem vyšší částka než 350 milionů eur (9,45 miliardy korun), kterou v souvislosti s incidentem ve švýcarské bance zmiňovala slovenská média.

„Líčili mi to tak, že ten nacistický pohlavár již dávno nežije a V. H. má být jeho jediný dědic. Část peněz na účtu měla být ze zbrojařského průmyslu a část z patentů,“ uvedl Gál.

Bankovní analytik Vladimír Vaňo případ přirovnal k podvodným e-mailům, ve kterých údajný bankéř z Nigérie informuje o tom, že disponuje účtem po zesnulé osobě, a příjemci e-mailu slibuje odměnu.

kupredu-leva ( 7. prosince 2015 22:07 )

My marxisté a naše bývalá odnož NSDAP (Národně socialistická německá dělnická strana) se dnes musíme spokojit jen s terorizmem, pedofilií a třídním bojem, který dnes nazýváme kavárnou.

olantain ( 7. prosince 2015 20:43 )

nebyl, jen on debil

tahnihade ( 7. prosince 2015 20:41 )

Čecháček Ransdorf? jiný s nimi nebyl, že?

olantain ( 7. prosince 2015 20:38 )

Novinečka. Slovák tvrdí že šli jako doprovod pro dědictví Čhea, který tvrdil že dědil po strýci z dob, kdy byl ve Švajcu.

a-z- ( 7. prosince 2015 19:59 )

Mírov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa