Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ta ostuda! 10 největších zahraničních skandálů roku 2015

  • Autor: bop,mb,kle,lm,všm,štš - 
    1. 1. 2016
    21:54

    Neuteče rok, aniž by médii a veřejností neotřásl nějaký ten skandál. A jak se tak nový rok mílovými kroky blíží, připravili jsme pro vás stručný přehled těch nejpropíranějších zahraničních událostí z roku 2015, které by vám neměly uniknout!

  • 1.Kauza Volkswagen

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

    Americká Agentura pro ochranu životního prostředí obvinila automobilku, že do řady modelů dieselových vozů značek VW a Audi instalovala software umožňující skrýt při testování skutečnou hladinu vypouštěných emisí. Ta je během jízdy údajně mnohonásobně nad stanovenými limity v USA. Automobilka tak čelí řadě žalob, pošpiněné pověsti a ztrátě zisku. Navíc se drasticky propadly její akcie.

  • 2.Charlie Sheen je HIV pozitivní

    Charlie Sheen se nechal natočit, jak kouří crack a dělá orál muži. Charlie Sheen se nechal natočit, jak kouří crack a dělá orál muži. | ČTK

    17. listopadu Charlie Sheen (50) oficiálně přiznal, že je HIV pozitivní. O nemoci věděl už čtyři roky, ale před médii a veřejností se ji snažil úzkostlivě tajit. Po nejednom vydírání a milionech dolarů z jeho peněženky se ale informace přece jen dostala na povrch.

    Nejprve se o zdroji jeho nákazy hodně mlžilo. Nakonec ale herec přiznal, že za tím nejspíš stojí jistý transsexuál, kterého si k sexu najal. Transsexuální muži před operací pohlaví prý Sheena dlouhou dobu fascinovali.

  • 3.Česká

    Rachel Dolezal tvrdila, že je černoška. Rachel Dolezal tvrdila, že je černoška. | Facebook

    Američanka s českými kořeny Rachel Dolezal (37) se postarala ve své rodné zemi o pořádný skandál. Její rodiče médiím totiž prozradili, že rozhodně nemá černošské kořeny, jak žena všude dlouhé roky tvrdila. Dokonce se dostala do čela prestižní organizace hájící práva lidí s jinou barvou kůže než bílou. Barbadoská zpěvačka Rihanna (27) se ale ženy zastala.

    Podle ní je Rachel hrdinkou, protože změnila pohled lidí na rasovou příslušnost. Rachel totiž nakonec v rozhovoru pro televizi Fox veřejně přiznala, že se narodila bílým rodičům jako běloška, ale prý se vnitřně identifikuje jako černoška a nikoho tedy neobelhala.

    Rachel Dolezal na fotce z mládí. Černošské geny nenajdete. Rachel Dolezal na fotce z mládí. Černošské geny nenajdete. | Facebook, archiv rodiny

    Rachel Dolezal jako dítě. Černošské geny byste našli jen stěží.

  • 4.Trumpovy výroky

    Zlé jazyky ale tvrdí, že jako postižený vypadá občas Trump. Zlé jazyky ale tvrdí, že jako postižený vypadá občas Trump. | Reuters

    Donald Trump (69), prezidentský kandidát za republikány, se po celém světě proslavil svými nevybíravými výroky. Například se velmi tvrdě vymezil proti imigrantům - navrhuje proti nim postavit zeď nebo je všechny deportovat (přestože sám má za manželku imigrantku Ivanu Trump z komunistického Československa). Jeho rasistické postoje jsou přitom známé - o Mexičanech například tvrdí, že znásilňují a zvyšují v Americe kriminalitu.

    Trump navíc vyzývá dokonce k mučení - přestože tzv. waterboarding nefunguje, Spojené státy by měly teroristy takto mučit i dále. Jen proto, že si to islamisté podle něj zaslouží. Dále se vyjádřil kladně pro databázi muslimů, nebo dokonce pro zrušení internetu v některých oblastech.

     

  • 5.Bill Cosby sexuálně zneužíval desítky žen

    Bill Cosby odmítl jakákoli obvinění komentovat. Bill Cosby odmítl jakákoli obvinění komentovat. | profimedia.cz

    Soudní proces kvůli sexuálnímu obtěžování sice proběhl už před deseti lety, teprve nyní však vychází na povrch všechny hrůzné detaily Cosbyho počínání. Herec Bill Cosby (77) tehdy sám přiznal, že si obstaral sedativa, aby je použil na ženy, se kterými chtěl mít sex.

    Teprve teď však jeho oběti sbírají odvahu, aby veřejně vystoupily a domáhaly se spravedlnosti ve velkém. V současné době se přihlásilo už více než 35 žen, které měl komik znásilnit. A možná že jich bude ještě více. Navzdory tomu však nebyl bavič nikdy soudně trestán nebo z něčeho obviněn.

    Titulka New York Magazine je pro Cosbyho tablo hanby. Titulka New York Magazine je pro Cosbyho tablo hanby. | ČTK, EPA, Reuters

    Oběti Billa Cosbyho se nechaly vyfotografovat na titulní stranu listu New Yorker. Poslední židle je ponechána prázdná, jako symbol možných dalších nezveřejněných případů...

  • 6.Seznamka pro zadané Ashley Madison

    Hackeři zveřejnili informaci, že až 95 % ženských profilů na seznamce Ashley Madison bylo falešných. Hackeři zveřejnili informaci, že až 95 % ženských profilů na seznamce Ashley Madison bylo falešných. | Profimedia.cz

    Známá seznamka pro zadané Ashley Madison letos moc svých uživatelů nepotěšila. Skupina hackerů totiž zjistila a zveřejnila, že 90-95 % ženských profilů bylo falešných. Nejmenovaná zaměstnankyně seznamky měla prý dokonce závažné problémy s rukama, protože nezvládala odepisovat najednou z tisícovky falešných profilů. Tady si pánové milenky nehledejte...

  • 7.Hillary Clinton a její e-maily

    Hillary Clinton přijela do Severního Irska podpořit mír, který tam pomohl nastolit i její manžel. Hillary Clinton přijela do Severního Irska podpořit mír, který tam pomohl nastolit i její manžel. | Reuters

    Před pár měsíci vyšlo najevo, že Hillary Clinton užívala pro oficiální komunikaci soukromý e-mail místo vládního v době, kdy sloužila jako ministryně zahraničí. Tím ohrozila bezpečnost státu, protože své soukromé, nezabezpečené schránce svěřila i přísně tajné informace například o monitorování nukleárního programu KLDR americkými satelity.

    Hillary Clinton se bránila a tvrdila, že žádný předpis neporušila. E-maily ovšem původně zveřejnit nechtěla, ministerstvo zahraničí USA tak nakonec učinilo až po rozhodnutí soudu. Nicméně kdosi mezitím záhadně ze serverů vymazal tisíce zpráv.

     

  • 8.Záhadné úmrtí Bobbi Kristiny

    Bobbi Kristina v roce 2011 se svou matkou. Bobbi Kristina v roce 2011 se svou matkou. | ČTK

    Dcera Whitney Houston (†48) a Bobbyho Browna (46) Bobbi Kristina Brown (†22) letos zemřela za velmi nejasných okolností. Už 31. ledna 2015 byla nalezena v naplněné vaně v bezvědomí. Půl roku ji v nemocnici všemi možnými prostředky udržovali naživu, 26. července však dívka zemřela.

    Krátce po její smrti vrchní patolog oznámil, že bude provedena pitva, která by měla objasnit příčinu smrti dcery slavných rodičů. V tiskové zprávě bylo uvedeno, že vrchní patolog objasnil příčinu smrti Bobbi Kristiny, ale vrchní soud usnesl, že se žádné informace kolem její smrti nesmí dostat ven na veřejnost.

  • 9.Zdražení léku na AIDS a rakovinu o 18 tisíc korun

    Martina Shkreliho vedou v poutech. Martina Shkreliho vedou v poutech. | Profimedia.cz

    Zdražení pilulky léku během jednoho měsíce o téměř 18 tisíc korun? V USA nic nemožného. Právě k takovému kroku přistoupila velká farmaceutická firma z New Yorku poté, co koupila patent k přípravku Daraprim. Preparát je přitom důležitý jako podpora při léčbě toxoplazmózy, AIDS nebo rakoviny.

    Zakladatel farmaceutické firmy Martin Shkreli ovšem vysvětluje veřejnosti, že to dělá v jejím zájmu. Díky vyšší ceně bude prý podnik víc přispívat na výzkum toxoplazmózy. „Tohle není o tom, že bychom byli nějaká lakotná společnost, ale o tom, že se chceme udržet na trhu. Nechápu tu kritiku,“ uvedl Shkreli.

    O Shkrelim se v zahraničí s nadsázkou mluví jako o nejnenáviděnějším muži Ameriky. Teď si však jeho odpůrci mnou ruce: Začátkem prosince manažera zatkla policie. Se zdražením pro mnohé nezbytného léku to ale nesouvisí - "sebrali" ho za údajné podvodné operace, které měl praktikovat ve svém investičním fondu MSMB Capital Management a firmě Retrophin Inc, kterou dříve vedl.

  • 10.Otčím Kim Kardashian se stal ženou

    Caitlyn Jenner. Caitlyn Jenner. | Profimedia.cz

    Bývalý atlet Bruce Jenner, který na olympiádě v Montrealu v roce 1976 vytvořil ziskem 8634 bodů světový rekord, se už před časem svěřil, že je transsexuál a hodlá se »předělat«. Změnu v červnu dokončil – i když není úplná. Podstoupil sice několik plastických operací a jako Caitlyn bude registrován i úředně, operativní přeměnu pohlaví však kvůli vysokému věku neabsolvoval. Bude tak dámou s penisem.

    „Kdybych ležel na smrtelné posteli a držel v sobě to velké tajemství, vyčítal bych si, že jsem si pokazil celý život. Nedělám to proto, abych byl zajímavý, ale proto, abych mohl normálně žít,“ prozradil v rozhovoru pro magazín Vanity Fair.

    Caitlyn Jenner ještě jako Bruce. Caitlyn Jenner ještě jako Bruce. | Profimedia.cz

    Takhle vypadala Caitlyn ještě jako Bruce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi