Tohle nakopne váš metabolismus: Ode dneška jezte jinak

  • Tohle nakopne váš metabolismus: Ode dneška jezte jinak
    2. ledna  2019 
     06:00

    Nehledejte dietu, hledejte nový životní styl. Začněte tím, že změníte své stravovací návyky. Které změny na vašem talíři zavést jako první, aby se váš metabolismus vzpamatoval a začal zase pořádně spalovat? 

  • Krok číslo jedna: odlehčení

    ...
    Autor: iStock
    Využijte toho, že tělo samo má chuť jíst po svátcích lehčeji. A rovnou začněte jíst zdravěji. Neznamená to, že najedee na nějakou šílenou dietu, ale že třeba zbytky cukroví už necháte jen pro návštěvy. Vy na to už půjdete jinak. 

    Nemá cenu začátek vašeho hubnutí nějak odkládat, žádný lepší den než dnešní nebude. Je to podobné jako s cigaretami, těch se nejspíše také zbaví lidé, kterým něco dojde. Tu další už si prostě nezapálí – místo toho, aby se na to obřadně chystali. 

  • Krok číslo dvě: jezte zdravěji

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vás představa diety děsí, berte to především tak, že budete jíst méně a zdravěji. Často to totiž úplně stačí a budete možná překvapeni, jak rychle mizí kila jen díky tomu, že už v poledne nejíte smetanové omáčky, odpoledne si ke kafi místo čokoládové tyčinky dáváte jen čtvereček kvalitní tmavé čokolády a večer si dáte jen zeleninový salát doplněný nějakou tou bílkovinou.

  • Krok číslo tři: pro ty, kdo chtějí počítat

    Zapisujte si vše, co sníte. Lépe si pak z jídelníčku něco vyřadíte.
    Autor: Shutterstock.com

    Roli samozřejmě nehraje jen to, že sníte méně kilojoulů (při hubnutí byste se měli držet mezi 5000 až 6000 kilojouly denně), ale také povzbuzení či jakýsi restart celého – někdy už notně zlenivělého – organismu. Triků k tomu je víc.

  • Krok číslo čtyři: restartujte metabolismus

    Také jste se stala věčnou obětí diet? Dostaňte se z kolotoče jojo efektu!
    Autor: Shutterstock.com

    Hitem je třeba následující tip: tři týdny nejezte vůbec žádné sladkosti ani pečivo, na minimum omezte i přílohy. Někteří odborníci jsou vůči zmíněnému postupu skeptičtí, ale jiní soudí, že skutečně může zabrat a povzbudit zlenivělé zažívání tak, aby více spalovalo.

    Pro někoho se podobným nakopávákem mohou stát „hubnoucí“ jehličky čínské medicíny, k nimž ovšem patří hodně přísná třítýdenní dieta. Jinému zase bude více vyhovovat to, že se začne podstatně více hýbat venku, stačí už půlhodina chůze ostřejším tempem denně. 

  • Krok číslo pět: vsaďte na zeleninu

    ...
    Autor: iStock.com

    Naučte se třeba ze zeleniny vařit úplně jinak, než jste zvyklí dosud. Zapomeňte na zeleninové řízečky nebo na smažený květák – cílem je naučit se připravovat zeleninu tak, aby jí zůstalo co nejvíce z jejích původních chuťových i výživových vlastností. Nedoplňujte zeleninou svůj stávající jídelníček, ale naučte se nahrazovat jí některé jeho součásti.

    Přímo se to nabízí u příloh nebo třeba u studených večeří, kdy si raději místo chleba s máslem a šunkou dejte s toutéž šunkou lehký zeleninový salát. Pozor, zeleninový, ne těstovinový.

  • Krok číslo šest: co ještě na talíři změnit?

    Sýry vybírejte hlavně podle obsahu tuku v sušině a obsahu soli.
    Autor: Shutterstock.com

    Co takové maso? Důležité je, jaké si zvolíte a jak ho upravíte. Jednoduché doporučení „raději kuřecí než vepřové“ bere za své v okamžiku, kdy by kuřecím byl míněn smažený řízek, plněný ještě navíc třeba nivou, a vepřovým by byla myšlena libová panenka na grilu. Držte se proto jednoduchých způsobů úpravy: vaření, dušení, grilování. Vyhněte se zapékání se sýry, omáčkami či smažení.

    Pečivo si dávejte raději k snídani, přes den ho omezujte a večeři jím doplňte jen výjimečně. Pokud jste se ještě neodhodlali přejít z bílého na celozrnné, zkuste to, není to tak těžké!

    Pokud jde o mléčné výrobky, tak jogurty, tvaroh, zakysané mléčné nápoje ano, sladké ani slané smetanové krémy a sýry raději ne. Nemusíte za každou cenu hledat druh s nula procenty tuku, ale tři procenta už byste překračovat neměli. Pozor, margaríny mají skoro tolik energie jako máslo. Toho se proto nemusíte vzdávat, když ukočírujete množství.

/
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji