Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poplach pro Bílý dům: Zmizely dva čluny s 10 námořníky, zadržel je Írán

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, simao - 
13. ledna 2016
00:11

Mezinárodní spor na obzoru, podobný sestřelení ruského letounu Turky. Do íránských vod prý zamířily dva americké námořní čluny, se kterými následně ztratily americké jednotky kontakt. Íránci totiž reagovali tak, že americké námořníky zadrželi. Do sporu se urychleně vložil i americký ministr zahraničí Kerry.

Írán v úterý zadržel dva americké čluny s celkem desetičlennou posádkou, které se údajně ocitly v íránských výsostných vodách. Uvedla to americká stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

Washington podle něj očekává rychlé vyřešení celé záležitosti. Americký ministr zahraničí John Kerry se kvůli incidentu spojil se svým íránským protějškem.

K incidentu podle stanice BBC došlo poté, co se jeden z člunů porouchal. „Ztratili jsme kontakt s dvěma malými námořními plavidly plujícími z Kuvajtu do Bahrajnu,“ řekl BBC nejmenovaný americký představitel.

Dodal, že Írán informoval Spojené státy, že námořníci jsou v bezpečí a že jim „brzy dovolí pokračovat v cestě“. Bílý dům pracuje na vyřešení situace a doufá v propuštění amerických námořníků, řekl novinářům prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes.

stanislavpolacek ( 13. ledna 2016 06:24 )

Co jsi ti ti zlí Íránci dovolují, tatínek z Bílého domu a strýček John Kerry jim vyhlásí válku, to jsi přece nesmí dovolovat.

Zobrazit celou diskusi