Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Autorka Harryho Pottera obdrží cenu PEN klubu. Za „morální poselství“ i charitu

Autor: ČTK - 
25. ledna 2016
14:57

Mezinárodní PEN klub letos předá cenu britské autorce J. K. Rowlingové. Autorka knih o Harrym Potterovi si ji ale nevysloužila výhradně za svou knižní tvorbou, oznámil v pondělí PEN klub.

Podle něj si Rowlingová zaslouží ocenění také za propagaci svobody vyjadřování a za založení charitativní nadace Volant, která je zaměřena na podporu výzkumu roztroušené sklerózy. Rowlingová se také věnuje nevládní organizaci Lumos, která se snaží obnovit kontakt dětí žijících v institucích s jejich rodinami.

„Jsem tímto oceněním poctěna a cítím pokoru nad tím, že organizace, kterou tolik obdivuji, ocenila morální hodnotu mé práce. Dlouho podporuji PEN klub, který dělá nedocenitelnou práci ve prospěch uvězněných spisovatelů a svobody projevu,“ uvedla Rowlingová ve svém poděkování.

Cena Mezinárodního PEN klubu a Allenovy nadace se bude předávat v New Yorku na ceremoniálu 16. května. V minulosti ji získali mimo jiné spisovatelé Toni Morrisonová, Philip Roth či Salman Rushdie, loni pak britský dramatik a scenárista českého původu Tom Stoppard.

Prezident PEN Amerika Andrew Solomon řekl, že knihy Rowlingové jsou plné „fantazie, soucitu a humoru, vyvolávají lásku k četbě a ukazují morální volby, které nám pomáhají chápat sebe samotné“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi