Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Online sázení jako zkratka k penězům? Spíš k dluhům, poznejte závislost včas

Stačí kreditní karta a připojení k internetu… A cesta do dluhové pasti může začít.
Stačí kreditní karta a připojení k internetu… A cesta do dluhové pasti může začít.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
29. ledna 2016
05:55

Říká se jim „uvěroví nomádi“. Jsou to lidé, kteří mají dluhy a obcházejí všechny možné bankovní a nebankovní instituce a zkouší, kde by získali půjčku. Denně se s nimi setkává i Vojta, který pracuje ve společnosti, která poskytuje online půjčky. Jak poznáte člověka, který je závislý na online hrách? A jak mu můžete pomoci?

Vojta pracuje jako schvalovatel žádostí o půjčky. Stále častěji se prý setkává s lidmi, kteří jsou zadlužení kvůli online hrám a sázení. „Online půjčky jsou nová služba, takže tito lidé, co mají problémy, chodí ke každé společnosti, která se objeví, a zkouší, kdo jim půjčí,“ vysvětluje mladý muž. Dnes stačí jen kreditní karta, připojení k internetu a můžete začít sázet.

Nechápající dlužníci

Když lidé žádají o půjčku, musí se prokázat výpisem z bankovního účtu. Už tam Vojta vidí odchozí platby různým společnostem, které provozují online sázky.

„Když je pak kontaktuji s tím, že jsme jim žádost o půjčku zamítli, dost se tomu diví,“ popisuje Vojta svoji práci. „Možná si ani neuvědomují, že jsou závislí. Nechápou, v čem je problém. Argumentují tím, že sice prosází půlku výplaty, ale na druhou stranu občas i vyhrávají,“ dodává Vojta.

Podle Vojty sází více spíše muži a spíše ti, co mají nižší příjmy. „V sázení vidí zkratku k zisku,“ míní. Jenže často je to zkratka do dluhové pasti.

„Takový člověk zkrátka potřebuje nějaký pohled zvenčí, někoho, kdo mu řekne, že už prohrává příliš. Pak už je to na odbornících,“ uzavírá svůj pohled na online hráče Vojta.

Jak poznat, že jste závislí na online sázkách?

  • Víte, že jste prohráli celý plat, víte, že nebudete mít na zaplacení účtů a víte, že můžete zničit celou rodinu – přesto si nemůžete pomoci a hrajete dál? Vyhledejte odbornou pomoc.
  • Máte pocit, že vše zvládáte? Zkuste se tedy otestovat. Zkuste přestat hrát aspoň týden. Podařilo se? Tak teď zkuste měsíc. Nezvládli jste ani týden, ani měsíc? Začněte svůj problém řešit.
  • Nebojte se svěřit svým blízkým, mluvte s nimi o tom, co děláte. Mohou vám pomoci.
  • Máte pocit, že je závislý někdo z vašich blízkých? Promluvte si s ním o tom. Veďte dialog, komunikujte.
  • Pokud zjistíte, že je váš blízký závislý, nevěřte slibům, že skončí, nebo že vyhraje peníze zpět. Okamžitě začněte problém řešit s odborníkem.
  • Prvním krokem může být to, že hráči zablokujete přístup k bankovním účtům. Lékaři to považují za první a nejméně drastický krok při začátku léčby.

Kam se obrátit?

Klinika adiktologie 

telefon: 224 968 208