Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Berlín ubytuje uprchlíky v hotelích: Za jednu postel zaplatí půl milionu ročně!

Autor: ČTK - 
2. února 2016
15:41

Prostorné pokoje i studia, s koupelnou, satelitní televizí, internetový terminál ve vstupní hale. Tak popisuje jeden z berlínských hotelů sítě Grand City Hotels průvodce. Právě tyto hotely si chce pronajmout berlínská radnice pro 10 tisíc uprchlíků. Náklady budou asi 490 tisíc na jedno lůžko ročně.

O plánech radnice informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Radnice tak chce řešit problém s nedostatkem ubytovacích kapacit pro uprchlíky, kteří do německé metropole přicházejí.

Do Berlína loni dorazilo téměř 80 000 běženců a letos jich radnice očekává dalších 30 000. Klasické ubytovací kapacity přitom jsou už dlouho vyčerpány a vedení města muselo zabrat pro ubytovací účely 50 sportovních hal. Improvizovaný uprchlický tábor vznikl také v hangárech zrušeného letiště Tempelhof, kde nyní žije na 7000 běženců.

Město nyní hledá nové možnosti pro ubytování uprchlíků. Už v listopadu si pronajalo nevyužívaný hotel President ve čtvrti Schöneberg, do kterého nastěhovalo 500 běženců. Nyní jedná o pronájmu lůžek v celkem 22 hotelích rozmístěných po celém městě. Radnice předpokládá, že pronájem bude několikaletý, vyčlenilo pro tyto účely z rozpočtu celkem 600 milionů eur (16,2 miliardy Kč).

Podle FAZ je pronájem výhodný i pro hotelový řetězec, přestože cena za ubytování 50 eur za lůžko a noc bude nižší než obvykle. Dlouhodobý kontrakt s městem totiž zajistí skupině Grand City Hotels stabilní vytížení až 95 procent kapacity, zatímco obvykle se průměrná roční vytíženost berlínských hotelů pohybuje mezi 60 a 65 procenty kapacity.

Německo se potýká s nejsilnější uprchlickou vlnou od konce druhé světové války. Loni do země přišlo 1,1 milionu běženců. Němečtí politici nyní hledají způsob, jak počet příchozích výrazně snížit, podle nich byl loňský výkon mimořádný a dlouhodobě není možné tak velké množství imigrantů přijímat a úspěšně integrovat do společnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi