Přehlídku filmů v německé metropoli otevřela mezinárodní premiéra novinky bratrů Ethana a Joela Coenových Ave, Caesar!, půl hodiny po ní zahájil festivalovou sekci Panorama český snímek Já, Olga Hepnarová. Na letošním programu by se podle Kosslicka měla projevit i uprchlická krize, k níž se přímo na slavnostním zahájení vyjádřil mimo jiné berlínský primátor Michael Müller. Filmové fanoušky však spíš než mezinárodní situace přilákaly na festival herecké hvězdy.

"Jsem velmi pyšná na to, že jsem dostala nabídku vést porotu na festivalu. Ještě nikdy jsem nic takového nedělala, ale s řízením věcí mám zkušenosti, například v rodině, takže věřím, že se to naučím za pochodu," řekla Streep na tiskové konferenci před slavnostním zahájením festivalu. Dosud nikdy v porotě na filmovém festivalu nezasedala a přiznala, že přísné hodnocení filmů pro ni bude novinka. Obvykle se totiž při jejich sledování spíš nechává unášet příběhem.

"Filmy, které se promítají na Berlinale, se jen zřídka dostanou do distribuce v USA. Takhle tedy budu mít příležitost mluvit s přáteli o filmech, které nikdo z nich neviděl. A třeba i pomůžu některý z těchto filmů do USA přivést," řekla americká herečka o tom, co od festivalu očekává.

Pořadatelé Berlinale doufají, že stejně jako v předchozích letech najde cestu na festival na půl milionu lidí. Velký zájem se potvrdil už dnes, kdy se stovky lidí tísnily u červeného koberce před festivalovým palácem a čekaly na své oblíbené filmové hvězdy. Největší jásot a prosby o autogramy vítaly Streepovou, hlavního hrdinu zahajovacího filmu George Clooneyho a jeho kolegyni ze snímku Ave, Caesar! Tildu Swinton. Na festival přijeli i američtí herci Channing Tatum a Josh Brolin.

V hlavní soutěži Berlinale je letos 18 filmů, mezi nimiž se rozhodne o držitelích Zlatého a Stříbrných medvědů. Celkem se ale na festivalu představí 434 filmů, na fanoušky čeká celkem téměř 1000 promítání.

Česká kinematografie se sice do hlavní soutěže neprosadila, v ostatních festivalových sekcích ale má tři zástupce. Jako první se dnes představil snímek autorské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová o poslední popravené ženě v Československu. Pořadatelé Berlinale ho kromě sekce Panorama zařadili také do soutěže o nejlepší filmový debut, jejíž vítěz získá kromě ocenění i finanční odměnu 50.000 eur (1,35 milionu Kč).

V průběhu Berlinale se představí také snímek Petra Václava Nikdy nejsme sami, který je zařazen do sekce progresivních filmů Forum. V sekci filmů pro mládež Generation 14+ se bude promítat Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce.

Celý festival spojuje téma právo na štěstí a podle Kosslicka se na něm projeví i současná uprchlická krize ve světě. Ta pronikla i do slavnostního zahájení festivalu, kde se mluvilo o otevřeném festivalu v době, kdy se v Evropě hovoří o uzavírání hranic či o nutné solidaritě s běženci.

Fotogalerie
25 fotografií