Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslanci vypnuli telefony a za zavřenými dveřmi si vyříkali úniky informací

Autor: ČTK, val - 
12. února 2016
16:31

Ne příliš často se stává, že jednání sněmovny zahalí rouška tajemství. Tentokrát si ale poslanci odhlasovali vypnutí kamer, které na internet živě přenášejí jednání, znepřístupnění galerií pro hosty i novináře a poslanci dokonce museli vypnout mobilní telefony. Rozhodli se totiž mimořádně projednávat únik utajených informací o vysvobozování Češek a Čechů unesených v zahraničí.

Mimořádná schůze trvala necelé dvě hodiny, její program ale opozice podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury neprosadila proti vůli vládní koalice. O utajení svého jednání rozhodla sněmovna na návrh KSČM už v úvodu ještě před schvalováním programu. Proti tomu se postavila pouze TOP 09, jejíž předseda Miroslav Kalousek to označil za výsměch.

„Myslím si, že to podstatné tam zaznělo. To, co bylo možné předpokládat, že opozice spokojená nebude, to bylo možné očekávat, to se tak stalo,“ komentoval jednání místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle něj na jednání vystoupil za vládu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přítomen byl rovněž ministr obrany Martin Stropnický (ANO), jehož vyjádření bylo důvodem pro svolání schůze. Jednání nechtěl komentovat.
Šéf ODS Petr Fiala vládu za průběh jednání zkritizoval. Šéf ODS Petr Fiala vládu za průběh jednání zkritizoval. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Předseda ODS Petr Fiala označil jednání za skandální a za frašku, podle něho se k podezření na únik informací žádný z členů vlády nevyjádřil. „Vystoupil i předseda Sobotka, aby nám řekl, že nám nic neřekne,“ uvedl Fiala. „Začínám pochybovat o tom, jestli je premiér Sobotka schopen vykonávat svou funkci,“ dodal.

Předseda komunistů Vojtěch Filip svůj návrh na utajené jednání odůvodnil tím, že i v debatě před schvalováním programu by mohly zaznít informace, jejichž zveřejnění by znamenalo riziko pro občany. „Nemůžeme riskovat, že by informace měly unikat z Poslanecké sněmovny,“ uvedl Filip. Podpořil ho předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který si není jist tím, co řeknou jednotliví členové vlády, kteří „neumějí držet jazyk za zuby“.

Před hlasováním o neveřejném jednání sněmovny, pro nějž zvedlo ruku 126 ze 145 přítomných poslanců, Kalousek uvedl, že pokud by dolní komora své jednání utajila a program schůze neschválila, zesměšnila by se tím prý před celým národem. Zástupci koalice ale trvají na tom, že by kauzu měly neveřejně probrat výbory a komise k tomu určené, tedy například výbory pro obranu a bezpečnost. Kalousek k nim chce přidat výbor ústavně právní.

Vypnuté kamery, zamčené dveře

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) poslance seznámil s pravidly neveřejného jednání dolní komory a uvedl, že z takovéhoto jednání nebude pořizován stenozáznam. Poslanci si rovněž měli vypnout své mobilní telefony. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch nicméně poznamenal, že ani vypnutí mobilních telefonů asi nezabrání tomu, aby se informace z jednání nedostaly ven.

Před poslanci na utajeném jednání mluvil například premiér Bohuslav Sobotka. Před poslanci na utajeném jednání mluvil například premiér Bohuslav Sobotka. | Blesk / Zbyněk Pecák

Pracovníci sněmovní kanceláře zamkli jak galerii pro novináře, tak i pro hosty. Uzavřeli i prostory před jednacím sálem, takzvané kuloáry. Technici přerušili televizní přenos ze sálu na vnitřním okruhu i na internetu.

Údajný únik informací z Bezpečnostní rady státu se vztahuje k propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu. Stropnický minulý týden médiím potvrdil, že podmínkou jejich propuštění bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Na veřejnost navíc pronikla i informace o výši výkupného, které Česko zaplatilo za propuštění dvou dívek unesených už dříve v Pákistánu.

Technici postupně povypínali přenos z kamer. Technici postupně povypínali přenos z kamer. | Václav Lang, Blesk.cz

Za zavřenými dveřmi jednala sněmovna naposledy v dubnu 2010, kdy projednávala odvolání tehdejšího prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala proti pokutě, kterou dostal za to, že neumožnil poslancům zkontrolovat hospodaření úřadu. Předtím zasedala sněmovna neveřejně v září 2006. Poslanci tehdy projednávali zprávu o odposleších politiků.

Na neveřejném jednání se sněmovna může usnést zejména tehdy, kdy projednává utajované otázky související s obranou nebo bezpečností státu nebo jiné závažné utajované skutečnosti. Neveřejné schůze se mohou kromě poslanců účastnit i prezident a ministři. Ostatní mohou být přítomni jen se souhlasem sněmovny.

barracuda.sro ( 12. února 2016 17:04 )

Paní a páni politici, telefony klidně vypněte,ale konečně zapněte mozky a začněte dělat něco pořádnýho pro lidi ,kteří Vás volily.Nezapomeňte ,že se blíží volby a lidi si už (doufám) nenechají s.rát na hlavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa