Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sobotka jede dobýt Hollywood, zastaví se i na večeři pořádané Obamou

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na týden odletá do USA. Čeká ho i zastávka v Los Angeles
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na týden odletá do USA. Čeká ho i zastávka v Los Angeles  (Autor: Blesk - Jarmila Hluchá, EPA, Reuters a Profimedia)
Autor: ČTK, kal - 
29. března 2016
15:15

Na celý týden vyrazí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do Spojených států amerických. Předseda vlády odlétá do USA ve středu a mezi body jeho programu patří večeře v Bílém domě pořádaná prezidentem USA Barackem Obamou. Čeká ho ale také přelet do Los Angeles, kde se setká s filmaři z Hollywoodu. Probírat s nimi bude zřejmě filmové pobídky, které už do Česka přilákaly řadu zahraničních produkcí.

Večeře šéfů delegací před jaderným summitem ve Washingtonu, kterou pořádá americký prezident Obama, se Sobotka zúčastní ve čtvrtek. Bude to už podruhé, co se jako premiér podívá do Bílého domu, kde byl také na podzim 2014. Tehdy ho tam přijal americký viceprezident Joe Biden.

Summit o jaderné bezpečnosti, kterého se zúčastní mimo jiné delegace Německa, Británie a Číny, bude hlavní politickou událostí Sobotkovy současné cesty do USA. Hlavním cílem summitu bude posílení závazků států v oblasti jaderné bezpečnosti a prosazování opatření, která mají zabránit jadernému terorismu.

V předvečer konference se v Bílém domě sejdou šéfové delegací více než 50 zemí a mezinárodních institucí, které se summitu zúčastní. Česko bude na pracovní večeři, která se má věnovat vnímání jaderných bezpečnostních hrozeb, zastupovat právě Sobotka.

Zatímco návštěva Washingtonu, při níž Sobotku čekají i bilaterální jednání s účastníky konference, bude především politického rázu, v dalších dnech, kdy zavítá například do Los Angeles nebo San Franciska, dostanou prostor i jiná témata. Sobotka se setká s filmaři, zástupci univerzit, think-tanků nebo krajanských spolků.

Bohuslav Sobotka je i pravidelným hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére moderátorky Kláry Brunclíkové. Podívejte se na zatím poslední díl z 15. března:

Video  Ptám se pane premiére - celý záznam 032016  - Blesk
Video se připravuje ...

santikxauz ( 30. března 2016 03:49 )

Doufám,že kníže a podobná pakáž bude protestobvat,že se chce setkat s válečný, štváčem a agresorem.

eda22 ( 29. března 2016 22:58 )

Sobotka je vítaný státník světového formátu. Po Zemanovi neštěkne pes a nikam ho nezvou.

borka30 ( 29. března 2016 21:37 )

 Jak to asi dokázal, že se mu dostalo takové pocty?? Říká se, že tiché vody břehy melou.

mord ( 29. března 2016 18:10 )

Fidel uz je davno vycpanej pilinama

c_rutin ( 29. března 2016 18:05 )

Trochu nám napraví dnešní reputaci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa