Příroda ústeckého kraje je krásná jak v zimě, tak i v létě. Takže není problém si vyrazit na výlet, ať už sněží, nebo vám do zad praží slunce.

Zimní období

V zimě se můžete zajet podívat na území Národního parku Českého Švýcarska do romantických pískovcových skal, kde objevíte nádherné Brtnické ledopády.

 Ledopády se vytvářejí pouze na konci chladných zim se sněhovou pokrývkou. Nejlepší termín pro vidění této ledové krásy je tak únor, březen. Když se poté vydáte po zelené turistické značce, dopravíte se k bývalému zámku Šternberk, kam můžete zamířit také.

 

14. Hrad a zámek Český Šternberk - Mohutný hrad ze 13. století doplněný v 18. století o barokní dolní zámek byl v roce 1467 obléhán a dobyt vojsky krále Jiřího z Poděbrad. Otevřeno: duben a říjen: víkendy, svátky 9-17 květen a září: út-ne 9-17 červen-srpen: út-ne 9-18 Vstupné: dospělí 100 Kč, děti 50 Kč Tel.: 317 855 101
Autor: Národní památkový ústav, czechtourism.cz

 

Nebo se vydat do Krušných hor, které lákají ročně tisíce milovníků zimních sportů. V těchto horách máte spoustu skiareálů, které jsou pro začátečníky, pokročilé, profesionály i dětičky.

 Letní období

 Naopak v létě zas můžete navštívit jezero Milada takzvané "Ústecké moře". Voda je překvapivě teplá a díky vysokým vlnám na rozlehlé hladině tu zažijete iluzi moře jako málokde v Česku. Milada má jen o pár hektarů méně než Máchovo jezero. A je to hlavně vhodné místo na koupání pro rodinu s dětmi. 

 Dalším zajímavým místečkem, kam byste se mohli vydat, je Pravčická brána. Největší skalní most Evropy. Samotná brána však přístupná není, a to od roku 1980, kdy skalní most začínal být ohrožen velkou návštěvností. Není se čemu divit, neboť v nejužším místě skalní oblouk o rozpětí 26,5 m a výšce 16 m dosahuje tloušťky pouhých tří metrů. Aby nedocházelo k dalšímu poškozování této unikátní přírodní památky, byl poté pískovcový blok dokonce zpevněn speciální směsí s přísadou pryskyřice. Ale po celé okolní krajině jsou upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky, odkud můžeme pozorovat samotnou Pravčickou bránu nebo se kochat působivými pohledy na zalesněnou krajinu Českosaského Švýcarska.

Udělejte si výlet třeba na Pravčickou bránu.
Autor: archiv NB

 Příznivci adrenalinových sportů zde mají ohromné množství výběru. Nejhlavnějším a nejúžasnějším zrodem Ústeckého kraje jsou skály. Takže jestli milujete lezení po skalách, průzkum jeskyně, slaňování, přelanění na provazové lanovce, tak je to pro vás v Ústecku jak dělané.