Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jaderné zbraně v rukou teroristů: Obavy řešil v Bílém domě i premiér Sobotka

Autor: ČTK, sou - 
1. dubna 2016
07:54

O jaderné bezpečnosti, nedávných teroristických útocích v Belgii nebo konfliktech v Sýrii a dalších zemích Blízkého východu debatovalo v Bílém domě v noci na dnešek několik desítek premiérů a hlav států. Českým novinářům to po večeři pořádané americkým prezidentem Barackem Obamou řekl ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se jí za Česko zúčastnil.

„Já musím říct, že ta debata byla hodně ve znamení teroristických útoků, hodně se dotýkala také situace, která je dneska v Sýrii, na Blízkém východě obecně, v těch oblastech, kde existuje teroristická infrastruktura,“ uvedl český premiér. „Je poměrně silná obava z toho, že existují rizika v některých zemích, kde by se teroristé mohli dostat k jadernému materiálu, a byl kladen důraz na to, aby se zvýšila bezpečnostní opatření, například pokud jde o jaderné elektrárny,“ poznamenal také. 

O podobných tématech budou politici podle jeho očekávání diskutovat také v pátek během hlavního dne summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. S příspěvkem má vystoupit i Sobotka

Summity o jaderné bezpečnosti, z nichž ten washingtonský je čtvrtým v pořadí, vyšly z iniciativy amerického prezidenta Obamy, kterou navázal na svůj pražský projev o jaderném odzbrojení z roku 2009. Cílem konferencí je přispět k prevenci jaderného terorismu přijetím efektivních kroků pro zabezpečení jaderného materiálu na národní i mezinárodní úrovni. 

Ještě před začátkem večeře v Bílém domě hovořil Sobotka s některými, především evropskými politiky o migraci. „Měl jsem možnost krátce mluvit i s panem (tureckým prezidentem) Erdoganem o tom, že je skutečně velmi důležité, aby se podařilo naplnit ten akční plán, který je mezi Evropskou unií a Tureckem,“ podotkl také.

joudajoudovy ( 1. dubna 2016 10:21 )

cha cha cha...., co tam mocipani vyresi? proti teroristum vubec nic, ti jsou v predstihu. pouze se budou spolcovat a navysovat zbrane proti rusku, neb amici stale chteji byti vladci planety a nenazrani korporatnici chteji vice penez. kam amik vstoupil, vsechno roze-s-ral, vydrancoval a znicil moralku. jejich umele vyvolanym konfliktum, ktere maji pouze dobyvacny podtext, by mel zbytek planety konecne zamezit a ne se s nimi spolcovat proti udajne hrozbe. amici jiz davno vedeli o nacistickych zverstev a jejich korporace je podporovaly, napr. hute vyrabely tanky, ford dodaval vozidla a IBM dodavala a spravovala pocitace v koncentracnich taborech. po valce osocili zapadni evropu a anglii s drzeni kolonii, kdyz je pustili, amici je zabrali, vydrancovali a rozvratili. valky podporovane amiky v asijskych statech, indii, jizni americe, v africe, na blizkem vychode? jeden velky prusvih pro obyvatele, jeden velky uspech pro korporace v napneni zoku penez. a ted si delaji choutky na cubu. obycejny amik je nevzdelany, lehce zmanipulovatelny, nezdrave ziveny, nema socialni jistoty, kape na nemoci, s kterymi si vyspela evropa jiz davno poradi, je nabadan k pozitkarsvi, aniz by na to mel finance a kdyz skonci na ulici, stat se o nej nepostara. je zde rasizmus, pambickarstvi, pokrytectvi, zvracena moralka, rozpadle rodiny, i kdyz se vsichni objimaji a rikaji si, jak se miluji. a tito maji byt vladci sveta a mame si pred nimi sednou na rid, kdyz hovori anglicky?

anno ( 1. dubna 2016 10:00 )

Sobotka je odborník na lži a podrazy,tak si na jaderném summtu s Erdoganem bude rozumět, vždyt mu slíbil výpalné za turecké uprchlíky- Aspon tam má nějakého kamaráda, aby tam neseděl sám jak ten kůl v plotě. Ale je tam i Porošenko, to jsem zapoměl, takže trojka do mariáše!!!

ivoadler ( 1. dubna 2016 09:30 )

Mám nepříjemný pocit, že na špinavou jadernou zbraň dojde. Visí to ve vzduchu. Doufám jen, že to nebude u nás. USA si to dost hlídají. Takže největší šanci má Evropa. Díky sechengenskému prostoru.

janejaneja ( 1. dubna 2016 09:30 )

Jojo, Bohuš bude kývat na vše- panák jeden mimozemský..

anno ( 1. dubna 2016 09:26 )

Copak Sobotka rozumí fyzice, já myslel že ja sociální inženýr. Hlavně at mu tam nestrčí jednu bombičku do kalhot, když se tam sešli samý odborníci.BUUM!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa