Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rovnost platů? Klacky pod nohy jí hází podle Marksové i samy ženy

Autor: ČTK, sou - 
21. dubna 2016
19:19

Podle zprávy Světového ekonomického fóra o rovnosti žen a mužů skončila ČR loni mezi 145 státy na 81. místě. Snaze dosáhnout rovnosti platů hází podle expertů klacky pod nohy i samy ženy-političky. Pomoci by mohl balíček opatření ke sladění práce a rodiny, který chystá Evropská komise. Obsahovat by měl možnosti flexibilní práce, otcovskou dovolenou, změny v rodičovské či investice do jeslí a školek. Na konferenci Gender Gap v Praze to ve čtvrtek řekla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). 

Podle zprávy Světového ekonomického fóra o rovnosti žen a mužů skončila ČR loni mezi 145 státy na 81. pozici. Tuzemské ženy mají horší pozici hlavně na trhu práce, mají také nízké zastoupení v politice a ve vedení firem.

Rozdíl mezi platy žen a mužů označila na konferenci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) za ostudný. Za svůj projekt 22 procent k rovnosti ovšem „schytala“ kritiku i z řad političek, kdy jí jedna z nich údajně řekla, „aby se v tom nerýpala, protože to naruší harmonii na pracovišti“. Marksová vyzvala všechny účastníky, aby o této problematice více mluvili, protože právě jejich hlas je k prosazení tohoto kroku důležitý. 

I česká eurokomisařka na konferenci uvedla, že pokud mluví o vyvážení genderových rozdílů, často se setkává se dvěma rozdílnými názory. Jedni se jen ptají: „Co byste ještě chtěly?“ Další až fanaticky prosazují: „Pojďme si vybojovat svá práva.“ Sama Jourová se netají tím, že ráda žije ve světě, kde jsou muži muži a ženy zase ženy. „Myslím si, že je třeba dát na rozumnou volbu a také je třeba mít jiné argumenty,“ míní Jourová s tím, že často se musí uchýlit k těm ekonomickým.  

Ve vzdělání vedou

Zatímco celkově mají ženy tvořit zhruba 60 % absolventů vysokých škol v Evropě, ve vyšších manažerských nebo vedoucích pozicích se najednou ztratí. „Je to plýtvání nejen talentem, ale je to také zmařená investice,“ míní Jourová. Navíc rozdíl mezi platy žen a mužů je v EU na 16 procentech. Česká republika se tak s 22% schodkem řadí na třetí nejhorší příčku. Evropský balíček má rovnost šancí pro ženy a muže v osmadvacítce posílit. Měla by vzniknout nová evropská směrnice a upravit by se měly i některé dosavadní předpisy. 

Rodičovská by měla nově obsahovat více pobídek pro muže 

Díky nim by se měla rozšířit práce z domova, částečné úvazky či sdílená místa. Otcovská dovolená by měla být zavedena v celé EU. Trvat by měla aspoň dva týdny a platit by se měla z nemocenského pojištění, míní Jourová. „Otcovská je dobrá věc a ty dva týdny by nikoho nezabily. Ty vazby, které si muži k dítěti a jeho matce vytvoří, jsou pevné. Žena navíc potřebuje pomoc. Bude velká debata o penězích, protože to bude někoho něco stát, a to vždycky naráží,“ očekává eurokomisařka.  

Změny by čekaly i rodičovskou, úprava by měla obsahovat „víc pobídek pro muže“. Například určitá doba rodičovské dovolené by byla vymezena jen jim. Pokud by chtěli, vybrali by si ji, vystřídání s partnerkou by podle Jourové v tomto čase nebylo možné. Pružně by se měly čerpat také rodičovské příspěvky – buď naráz, nebo postupně. Víc evropských peněz by mělo plynout do mateřských škol. 

Marksová by ráda viděla rychlejší tempo

„Určitě bych mnohem raději viděla rychlejší tempo (příprav směrnic EU). Protože jakmile by se opatření přijala na evropské úrovni, tak by se mnohem jednodušeji prosazovala tady nám doma,“ řekla Marksová. Za nejdůležitější považuje dostatečnou síť předškolních zařízení. 

Jourová odstartovala přípravy plánu ke sladění práce a rodiny loni v létě. Opatření mají přispět k většímu zapojení žen na trhu práce a k rovnoměrnějšímu rozdělení péče o děti a starší členy rodiny. Eurokomisařka řekla, že nyní o chystaných změnách jedná se zaměstnavateli, odboráři i dalšími institucemi. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi