Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jourová si rýpla do Zemana: Taková žena na Hradě je úplně mimo naší fantazii

Autor: Daniela Soukalová - 
22. dubna 2016
05:53

Zatímco mužům je v Česku přisuzována role živitelů rodin, ženy se často dobrovolně vzdávají své kariéry, aby pečovaly o děti a rodinu. Přitom dokáží podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) mnohem lépe vycítit krize, volit nenásilná řešení problému nebo domlouvat kompromisy. Pokud by na Hradě byla žena, je podle ní situace, kdy dochází například k překračování ústavních pravomocí, zcela mimo představivost.

Ženy dokáží podle Jourové lépe zvládat krize, což se projevilo i ve firmách, které prošly finanční krizí. Jsou obecně schopny nesilových řešení, dohody a hlavně chytily krizi jako příležitost a jejich počet v podnikatelské sféře se zvýšil.

„A teď budu škodolibá, představte si, že by na Hradě byla žena, jestli by tady mohla být situace, která by představovala překračování ústavních pravomocí, netolerování, vnášení nevraživosti do společnosti. Myslím si, že je to úplně mimo naší představivost,“ nastínila eurokomisařka na pátém ročníku konference Geneder Gap tentokrát s podtitulem Žena – klíčový faktor úspěchu.

Kromě představení nového evropského balíčku na zvýšení rovnoprávnosti mužů a žen v pracovním procesu, zavzpomínala i na svůj začátek v Evropské komisi, kdy se musela vyrovnat s genderovou diskriminací, protože do ní měla být přidělena na kvótu. 

„Objevily se hlasy, že mou jedinou kvalifikací je to, že jsem se před padesáti lety narodila jako žena. Mám dvě vysoké školy, mám dlouhou manažerskou kariéru, moji protivníci neměli takovou kvalifikaci, a přesto se tak dělo,“ vzpomíná Jourová. Podle ní spoustě žen chybí dostatečné sebevědomí na to, aby se své kariéry nezříkaly na úkor rodiny.

„Stále jsou tady vžité tradice, kdy muž je ten, kdo živí rodinu, a ženy se tomu dobrovolně podřizují,“ míní Jourová. Jsou ale i výjimky, které se i po narození potomka chtějí věnovat své kariéře. Sama ovšem připouští, že hodně velký počet z nich nakonec končí jako samoživitelky. „A to je pak hodně velká brzda, protože si říkají, že nemůžou riskovat, a raději se spokojí s nižší funkcí i přes svou kvalifikaci,“ upřesňuje. 

Ženy se potýkají s odsuzování kvůli brzkému návratu do práce 

České ženy i oproti zbytku Evropské unie berou vážněji svou roli pečovatelky. Zatímco v Evropské unii je více než čtvrtina dětí do tří let v jeslích, v Česku to jsou pouhá dvě procenta. „I já sama jsem dala své děti do jeslí v jednom roce. Do teď z toho mám špatný pocit, protože si pamatuji ty odsudky, že jsem špatná matka, ale měla jsem je v prehistorické době, přesto je tady tento problém i dnes,“ upozornila Jourová. 

Od toho se pak i odvíjí kariérní růst žen. Mezi 20–34 lety, kdy se s kariérou začíná, je 40 % Češek na mateřské. V Evropě je to 30 %. „Tady skutečně vidíme, že ty ženy se vážou na péči o rodinu a péči o děti a uvědomme si, že například v ekonomice nebo v IT sektoru jde vše velice rychle kupředu a naskočit do těchto oborů po několikaleté odmlce je velice těžké,“ vysvětluje Jourová.

Ženy mají až o 40 procent nižší penzi než muži 

Všechny tyto důsledky se pak odráží v penzi, která je u žen až o 40 % nižší než u mužů. „A to je evropské číslo, nikoli pouze České. Toto je odměna ženám mimo jiné za to, že vychovávaly děti a že se staraly o rodinu,“ nesouhlasí Jourová.

Posledním tématem konference pak byly ženy v řídících pozicích. Podle ní je jich například v prvoinstančních soudech dostatek, ale čím výše se jde, tím jich ubývá. Stejné je to pak ve všech pracovních odvětvích.

Podívejte se na rozhovor s Milošem Zemanem v dubnovém vydání pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech:

Video  Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech: Chudinka Dusilová i škodlivá inkluze  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Matos7 ( 23. dubna 2016 08:27 )

 OKAMURA na hrad

rumungro ( 22. dubna 2016 16:08 )

Jourová,a co takhle odrodit a nechat zbytek na státu?Jako služka EU, anebo,budoucí prezidentka bys to mohla prosadit.

miIrena ( 22. dubna 2016 12:24 )

Špidla se naučil i mluvit, není v křeči. Jemu vděčíme za vstup do EU.

kareI_kIafunda ( 22. dubna 2016 12:22 )

Všichni europoslanci dostali volnost a je jim výrazně lépe. Nehodící se do zlodějen vyžerou trafiku za trest, Špidla, Pospíšil, Jourová. Jen jim to prospělo a plevy zůstaly doma.

kareI_kIafunda ( 22. dubna 2016 12:19 )

Mrzí mě jak se vládnutím změnil. Neovládl řemeslo, to bude věkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa