„Oblast mozku, odkud vycházejí záchvaty, naštěstí není v oblasti řečového centra. Ale je dost blízko. Ta operace bude zvláštní,“ svěřil prof. MUDr. Pavel Kršek Markovým rodičům.

U chlapce, který byl na klinice dětské neurologie zařazen do programu chirurgické léčby, bylo nejdůležitější lokalizovat v mozku místo, odkud jeho záchvaty vycházely. Během zákroku ale hrozilo poškození řeči!

„Budeme strašně moc potřebovat, abys s námi spolupracoval. Během operace se na pár minut vzbudíš. Budeme ti ukazovat obrázky a ty je budeš pojmenovávat,“ vysvětlil chlapci lékař, který s kolegy využil techniku awake craniotomy čili probuzení pacienta s otevřenou lebkou.

„Opravdu si v těchto procedurách nelibujeme – zejména ne u dětí. Ale když hrozí, že výkon by mohl nevratně poškodit řečové funkce pacienta, volíme tento přístup,“ řekl profesor Kršek. Markova náročná operace nakonec dopadla nad očekávání dobře, hned po jejím skončení plně komunikoval s lékaři a i nyní se mu daří velmi dobře – nemá potíže ani s epilepsií, ani s vyjadřováním.

Fotogalerie
6 fotografií