Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Facky, pěsti, zranění. Turci se servali v parlamentu ve strachu z vězení

Autor: ČTK, simao - 
28. dubna 2016
20:45

Ostrou bitku za sebou mají poslanci tureckého parlamentu. Rivalové si div nevyškrábali oči. Tentokrát ale nešlo o migraci a dohody s Bruselem, které jsou s Tureckem nyní spojované nejčastěji. Zákonodárce rozvášnila debata nad kontroverzním vládním návrhem zrušit imunitu zákonodárců před trestním stíháním. Informovala o tom turecká televizní stanice NTV.

Zrušení imunity navrhuje vládnoucí proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) se ale domnívají, že norma je namířena proti nim.

Rozbuška rvačky: Uctění památky kurdských civilistů

HDP v Turecku hájí zájmy kurdské menšiny. A AKP i prezident Recep Tayyip Erdogan ji opakovaně obviňují z toho, že je politickým křídlem zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Prokurdská strana to odmítá, ostře však kritizuje nynější armádní ofenzivu proti PKK na jihovýchodě země a tvrdí, že stála život už stovky civilistů. Podle ní by zrušení imunity znamenalo, že před soudem stane řada zástupců HDP.

Rozbuškou rvačky v parlamentu byl projev poslance HDP Ferhata Encüa, který ve středu pozdě večer armádní ofenzivu proti PKK označil za „masakr“.

„Chci uctít památku všech dětí a civilistů, kteří byli zmasakrováni bezpečnostními silami,“ řekl. V následné strkanici padaly facky i rány pěstí. Agentura Dogan uvedla, že lékařské ošetření museli vyhledat tři vládní a dva opoziční poslanci. Parlamentní debata byla odložena na pondělí.

Rvačka v tureckém parlamentu: Mezi poslanci vládní AKP a opoziční kurdské HDP Rvačka v tureckém parlamentu: Mezi poslanci vládní AKP a opoziční kurdské HDP | Profimedia.cz

O Turecku na půdě EU: Víza pro Turky jako hlavní bod

O Turecku se přitom shodou okolností ve čtvrtek debatovalo také v Bruselu. Bez rvaček, ale zato s jinými projevy nespokojenosti. Na pranýři je dál dohoda mezi EU a Tureckem, která na jednu stranu výrazně snížila počty migrantů připlouvajících do Řecka, na druhou stranu zahrnuje několik tureckých požadavků. Včetně dalších miliard či bezvízového styku, což je jeden z bodů dohody, který by Turkům umožnil cestování do EU bez víz již od poloviny letošního roku.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v europarlamentu prohlásil, že celkem 72 technických podmínek, které musí Turecko splnit, je jasně daných a právně podložených. „Říkají, že to dokážou. Uvidíme, vyvodíme z toho závěry a předáme je také do europarlamentu,“ poznamenal Timmermans, aby dodal: „Uvítám situaci, kdy budou Turci do EU jezdit s moderními biometrickými pasy... Půjde tak lépe zjišťovat, kdo do Unie přijíždí, než když budou mít pasy zastaralé s nalepenými papírovými vízy.“

EU má nyní za každého z Řecka vráceného Syřana přesídlit na své území jiného syrského uprchlíka, kterých je nyní v Turecku více než 2,5 milionu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už pohrozil, že jeho země se přestane dohodou řídit v situaci, kdy Unie své závazky nesplní.

Český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru europarlamentu, však připomněl, že vízová liberalizace má kromě technické a právní stránky také stránku politickou. „Tady myslím, že se budou hodně vyjímat lidskoprávní výtky vůči Turecku,“ upozornil. Už ve čtvrteční diskusi s Timmermansem dávali mnozí europoslanci najevo, že se jim současné směřování Turecka dvakrát nelíbí.

Zobrazit celou diskusi