Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženy s většími ňadry nemají větší riziko vzniku rakoviny prsu! Musí se ale pečlivěji vyšetřit!

  • Video se připravuje ...
    2. května 2016 | 06:00

    Velká prsa znamenají větší riziko vzniku rakoviny prsu. Také jste tuto větu někde slyšeli nebo četli? Tak vězte, že je to mýtus. Velikost košíčků vaší podprsenky rozhodně nemá vliv na to, jestli se ty záludné rakovinotvorné buňky rozhodnou probudit k životu. Problém je v tom, že u velkých prsou může být větší problém nádor objevit, pokud je schován hluboko. Proto je tolik důležitá prevence, včetně samovyšetření. 

  • Jednou v měsíci

    Autor: Shutterstock.com
    Vyšetření bychom měly provádět jednou měsíčně. Ideální je těsně po skončení menstruace. Proto si poznačte do deníčku, že první den po měsíčcích si večer uděláte chvilku pro sebe a zkontrolujete, zda je vše v pořádku. V tuto dobu je totiž hladina ženských hormonů nejstabilnější. "V tu dobu jsou prsa mnohem lépe prohmatná, nejsou citlivá. Navíc otok a napětí, které v nich byly před menstruací, vymizí," vysvětluje Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Zelený pruh.
  • Začněte u zrcadla

    Autor: Profimedia
    Kdybychom samovyšetření shrnuly pouze do osahávání svých vlastních ňader, daleko bychom nedošly. Důležitý je i vnější pohled. "Vyšetření má začít tím, že se žena sama prohlédne před zrcadlem, v různých pózách," popisuje lékařka. S rukama svěšenýma podél těla byste se pak měla začít natáčet doprava, doleva. Prsa by měla být stejná, alespoň co se týče tvaru a barvy. Důkladně si prohlédněte, zda se třeba někde neobjevily změny na pokožce, jako jsou zarudnutí, otok, vyrážka. Zkontrolujte vizuálně i bradavku, ale k ní se ještě dostaneme. 
  • Ruce vzhůru!

    Při samovyšetření se zaměřte i na oblasti kolem prsou.
    Autor: Shutterstock.com
    Ještě než odejdete od zrcadla, zvedněte ruce vzhůru a podívejte se, zda se jejich tvar nemění právě třeba při pohybu. V další fázi si dejte ruce v bok, opět se natáčejte ze strany na stranu a sledujte, zda se nemění tvar. Na závěr tohoto vystoupení u zrcadla se ještě předkloňte a opět se pak narovnejte. Svůj pohled byste po celou dobu neměla mít upřený pouze na ňadra. Sledujte také, jestli se neobjeví nějaké změny v podpaží nebo v oblasti klíční kosti. 
  • Dost bylo koukání

    Samovyšetření začněte u bradavek.
    Autor: Shutterstock.com
    Svou pozornost nyní upřete na bradavky. "Bradavky si žena prohlédne a všímá si, zda nezměnily svůj tvar, nejsou třeba vpáčené, případně zda z nich nevytéká nějaká tekutina," popisuje doktorka Bílková. To můžete zjistit i tak, že si bradavku lehce zmáčknete dvěma prsty. Ideálně by vám z ní nic nemělo vytékat. "Pokud bude vytékat krvavá sekrece, průsvitná tekutina, je to alarmující příznak. Občas také vytéká nazelenalá tekutina, což může být obsah cystičky," říká Bílková. Pokud se objeví mléčná sekrece, nemusí vás to znepokojovat, pokud zrovna kojíte nebo jste před krátkou dobou přestala. Jestli je tam ale delší časový odstup, měla byste navštívit lékaře, protože by mohlo jít o hormonální poruchu. 
  • Prsa na scénu!

    Nezapomeňte na spodní části.
    Autor: Shutterstock.com
    Konečně přicházíme k samotným prsům. Prsa si můžete vyšetřovat dvěma různými způsoby. Buď začnete od bradavky a krouživými pohyby pak opisujete kružnici kolem celého prsu, nebo si ňadra rozdělíte na čtyři kvadranty a zkoumáte jednotlivé části zvlášť. Důležité je nezanedbat žádnou část a skutečně důkladně provést kontrolu. Můžete použít trochu větší tlak, abyste případně dokázala odhalit i ložiska skrytá trochu hlouběji. Právě z toho důvodu se má samovyšetření dělat až na konci menstruace, kdy nejsou prsa tak citlivá. 
  • Ňadry to nekončí

    Autor: scom
    Až budete mít prohmataná svá ňadra, rozhodně byste tím neměla skončit. "Nezapomeňte si prohlédnout části, které jsou pod prsem, mezi prsy a vysoko nad prsem, až pod klíční kostí," upozorňuje Alena Bílková. Stejně tak si důkladně zkontrolujte i podpaží. Vyšetření můžete provádět ve více polohách, ať už vsedě nebo vestoje, třeba ve sprše. Když je žena namydlená, tak se pak lépe vyšetřuje. Stejně tak můžete ale vleže použít třeba tělový krém. Pokud máte velká prsa, pak si k vyšetření raději lehněte. Ženy s většími ňadry by všeobecně neměly kontrolu vůbec podceňovat. Kvůli hutné prsní žláze je tu větší riziko, že by mohly případný nález přehlédnout. I z tohoto důvodu se začal šířit mýtus, že ženy s velkými prsy mají větší riziko.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...