Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinovi motorkáři chtějí opět do Prahy a Brna. „Propaganda,“ hřmí Štětina

Autor: simao, ČTK - 
29. dubna 2016
19:10

Vyjeli z Moskvy a chtějí se zastavit i v Brně a Praze. Motorkářský gang Noční vlci míří opět při své „spanilé jízdě“ do Berlína a Česko nechce vynechat. Kvůli jejich průjezdu se však ozvali i kritici ruského režimu. Europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) označil průjezd motorkářů, spřátelených s Vladimirem Putinem, za ruskou propagandu.

Europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) se kvůli průjezdu Nočních vlků střetl v pátek odpoledne na Českém rozhlasu s poslancem Jaroslavem Foldynou (ČSSD).

„Už několikrát jsem pozoroval ty jejich spanilé jízdy. Noční vlci patří k tomu nejagresivnějšímu z ruského veřejného života a ona letošní spanilá jízda je prostě propagandistickou akcí a je to zneužití památky padlých sovětských vojáků,“ upozorňoval Štětina.

„Já se s nimi plánuji sejít i letos. Jsou to potomci, vnuci hrdinů, kteří osvobozovali Evropu,“ kontroval Foldyna. Noční vlci vyrazili z Moskvy do Berlína oficiálně oslavit 71. výročí vítězství Rudé armády nad hitlerovským Německem ve druhé světové válce.

Štětina to ale vidí jinak. „To, co provádí ta Putinova skvadra na motorkách, to je skutečně propaganda imperiálního ruského režimu,“ dodal ve vysílání rozhlasu. „Imperiální zájmy vidím, když tady projíždějí lidi na obrněných vozech,“ nedal se opět Foldyna a narážel na americké konvoje.

Ruští motorkáři měli v úmyslu projet hned pěti členskými státy EU – přestože mezi Putinovým Ruskem a Evropskou unií panují napjaté vztahy a přetrvávají sankce na obou stranách.

Kolona podle agentury TASS vyjela v čele i se šéfem klubu a Putinovým přítelem Alexandrem Zaldostanovem řečeným Chirurg, který však měl své druhy provázet jen na ruském území. Vůdce Nočních vlků totiž nedostal vízum pro vstup do schengenského prostoru volného pohybu, protože je na sankčním seznamu EU kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Roztržka na úvod: Varšava Noční vlky nepustila dál

Problémy pak stihly Noční vlky hned v úvodu jejich cesty. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski totiž v pátek oznámil, že z bezpečnostních důvodů nebudou moci motorkáři projet Polskem. Mluvčí ministerstva Artur Dmochowski uvedl, že rozhodnutí je motivováno nutností zachovat veřejný pořádek. Ruská akce má podle něj za cíl „diskreditovat Polsko“.

Na polský zákaz vzápětí reagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které si povolalo polskou velvyslankyni v Moskvě Katarzynu Pelczyńskou-Nalenczovou. Bylo jí podle agentury Reuters řečeno, že krok Varšavy je „mimořádně cynickým a zlomyslným gestem, namířeným na záměrné zhoršení rusko-polských vztahů“.

Zaldostanov letošní trasu neupřesnil. Řekl jen, že povede do Německa přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko. Podle ruských médií trasa bude přibližně stejná, jakou motorkáři zvolili loni. Ani v roce 2015 ale někteří ruští motorkáři nedostali v Polsku a také v Německu vstupní víza, do Berlína z nich nakonec oklikami dorazila jen část. Během jízdy se k nim ale přidali příznivci z několika evropských zemí.

kahor ( 3. května 2016 21:48 )

VITEJTE SYNOVE A VNUCI NASICH SOVIETSKYCH OSVOBODITELU !!! AT JE BUH UCHOVA, PROTOZE, KDO NAS BUDE OSVOBOZOVAT OD AMERIKANIZACE A OBAMOVE A MERKELOVE ISLAMIZACE ? SOVIETSKA ARMADA UZ BOHUZEL NEEXISTUJE ! A PRODEJNE CR SE PRODALO NATO !!! VIZ STETINA A SLUNICKARI A DALSI PERVACI A ZRADCI NARODA HAVLOISTI !!!

salto ( 2. května 2016 09:09 )

To přesně ta pravá demokracie dle USA. Na druhou stranu chápu pana Štětinu: čím je sud prázdnější, tím víc duní

haza ( 1. května 2016 18:09 )

100% pravda

sedyvlk ( 1. května 2016 08:15 )

Dost těžko to lze vyjádřit lépe a výstižněji.Děkuji za vlastní a správný názor.

1940 ( 30. dubna 2016 11:29 )

Okupanti Evropy by rádi až na Sibiř rádi táhli, nebát se Rusů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa