Život mu před rokem zcela změnila cesta do práce. Michal Mačát pracuje jako zedník na obnově památek. Na silnici u Golčova Jeníkova mu v dubnu loňského roku nedal přednost řidič pekařské dodávky. „Najel mi do předku auta, tak nešťastně, že to byla totálka,“ vysvětloval nyní po roce Blesku.

Když po nehodě jeho Peugeota 306 Combi prohlédl likvidátor pojišťovny, Michal se prý nestačil divit. „Všechny své pojistky, včetně úrazové, mám zavedeny u pojišťovny Kooperativa. To auto jsem koupil s otcem před osmi lety za 117 tisíc korun a likvidátor pojišťovny mně opravu v originál náhradních dílech spočetl na 230 tisíc,“ popisoval tehdejší verdikt likvidátora. Další překvapení od pojišťovny ale na Michala Mačáta teprve čekalo.

„Za vzniklou škodu mně pojišťovna vyplatila pouze 22,5 tisíce korun. Za tři čtvrtě roku marodění, za nehodu, kterou jsem nezpůsobil, jsem od ní dostal deset a půl tisíce a v tom jsou i proplacené cesty k lékaři,“ zoufá si klient Kooperativy.

Michal Mačát je otcem tří školou povinných dětí. S přetrvávajícími bolestmi zad stále jezdí po doktorech a čeká ho ještě rehabilitace. Letos v lednu už musel ukončit nemocenskou.

„Na mzdě jsem za tu dobu přišel o hodně přes sto tisíc korun. Musel jsem koupit nové auto a teď žijeme s dluhem šedesáti tisíc. Bez práce už to finančně nešlo zvládnout,“ vysvětluje Michal Mačát, který se nyní cítí být pojišťovnou podveden.

Pojišťovna: Byla to totální škoda

„V případě dopravní nehody pana Mačáta jsme po prohlídce vozidla konstatovali, že se jedná o totální škodu,“ řekl Blesku Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa. Cena vozidla (Peugeot 306,1,6 ccm/65 kW, r. v. 1998, ujeto 236 tis. km) byla podle něj stanovena na 28 000 korun.

„Poškozenému jsme vyplatili 22 500 Kč. Odhad ceny zbytků vozidla, které si poškozený ponechal (předpokládáme, že je prodal), jsme stanovili na 5500 Kč,“ uvedl mluvčí. Pokud by prý pan Mačát doložil, že zbytky neprodal, ale ekologicky zlikvidoval, tuto částku mu pojišťovna doplatí. Pojišťovna uhradila i částku za odtah vozu.

Podle pojišťovny ale pan Mačát požaduje téměř 71 000 korun, za které by si koupil novějšího peugeota. „Poškozený má bohužel z povinného ručení právo na úhradu pouze reálně vzniklé škody,“ dodal Káňa.

Pět tisíc za bolest

Ani za své poničené zdraví nedostal pan Mačát žádnou závratnou částku. „Co se týká újmy na zdraví, uhradili jsme mu bolestné za podvrtnutí krční páteře – 5137 Kč, léky – 383 Kč a cestovné – 6818 Kč,“ vypočítává mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Podle něj tak pan Mačát dostal zaplacené vše, k čemu předložil doklady nebo lékařské zprávy. Téměř rok trvající pracovní neschopnost pak prý podle znaleckého posudku nesouvisela s nehodou, a proto pojišťovna uznala jen zhruba dvouměsíční pracovní neschopnost. „Zároveň jsme mu ale vyplatili i zálohu za ztrátu na výdělku 30 000 Kč,“ dodal Káňa.

Rada Mgr. Petra Nováka: Dodejte kompletní podklady

V případech, kdy má být škoda na autě hrazena z tzv. pojistného plnění, se podle právníka Nováka pojišťovny často snaží pojistné plnění z různých důvodů krátit, nároky poškozených částečně neuznávat apod. „Důležité je přitom dodat pojišťovně kompletní podklady pro stanovení výše pojistného plnění tak, aby z nich jasně vyplývalo, jaká újma byla poškozenému pojistnou událostí způsobena, a pojišťovně nebyl dán prostor nároky zpochybňovat,“ radí právník Novák.

Právník: Pojistné plnění neodpovídalo škodě

Značnou újmu utrpěl pan Mačát podle právníka Petra Nováka. Nejenže přišel o své auto, ale navíc utrpěl i újmu na zdraví. Kvůli ní pak přišel o výdělek a vznikly mu náklady na léčení. „Nicméně pojistné plnění, které pojišťovna klientovi z tzv. povinného ručení poskytla, ani zdaleka neodpovídalo škodě klientovi způsobené,“ popisuje právník. Např. náhrada ztráty na výdělku byla nižší přibližně o 112 000 Kč!

Poslední možností je soud

Pokud pojišťovna nároky poškozeného stále plně či částečně odmítá, je třeba přistoupit k podání žaloby k soudu. „Je přitom třeba mít na paměti, že promlčecí lhůta je v případech pojistných událostí čtyřletá, a to od pojistné události (tedy obvykle od předmětné dopravní nehody),“ dodává právník.

Fotogalerie
4 fotografie