Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olympiáda v Riu politiky neláká. Sobotku a spol. musí sportovci přemlouvat

Autor: val - 
2. května 2016
12:25

Blížící se Letní olympijské hry v brazilském Riu budou zřejmě bez větší účasti české politické reprezentace. Kvůli vzdálenosti, obavám z bezpečnostních hrozeb a možná i viru zika se většině politiků nechce jet. Podle Hospodářských novin (HN) tak z vlády pojedou jen ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Svou „politickou“ účast na olympiádě v Riu odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ale zvažuje svou účast na fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii. „Je to dostupnější,“ zdůvodnil pro HN.

Spolu s ministry vnitra, obrany a školství je jedním z politiků, kterým olympijský výbor hradí část nákladů. Kromě Sobotky ale účast odmítl i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a zdráhá se také ministr obrany Martin Stropnický (ANO), pod jehož resort spadá 60 sportovců armádní Dukly, kteří budou na hrách Česko reprezentovat.

Ministr vnitra Milan Chovanec se do Ria nechystá. Ministr vnitra Milan Chovanec se do Ria nechystá. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

„Největší trapas všech trapasů je, když tam přijedete reprezentovat Českou republiku a nepřijede se podívat ani jeden politik,“ uvedl pro HN šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který podle svých slov „strašně bojuje“ alespoň o účast Stropnického.

Pravděpodobně se ale bude muset s takovým stavem smířit. Zatím to vypadá, že české olympioniky přijedou z vlády podpořit jen ministryně školství a místního rozvoje. Dorazit by měl také prezident Miloš Zeman.

Nechystají se ale ani vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase vstupenky, které dostal od výboru, rozdal podřízeným. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) nepojede kvůli obavám o svou bezpečnost v jihoamerické metropoli.

eda22 ( 2. května 2016 17:52 )

Jede tam třetí muž země, předseda Poslanecké sněmovny, takže ČR bude zastoupené na nejvyšší úrovni. Článek k ničemu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa