Radnice Prahy 8 rozhodla o instalování 18 hmyzích hotelů, které slouží jako »ubytovna« pro prospěšné samotářské druhy hmyzu. Někomu se ale jedna z budek stala trnem v oku. „Jednotka uhasila proudem vody požár samostatně stojící dřevěné instalace tzv. hmyzího hotelu. Příčinou vzniku bylo úmyslné zapálení,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Jenže dětem se hmyzí hotely líbí a vandalismus nechápou. „Pokud si myslíte, že znehodnocení podobného projektu nemá v naší společnosti místo, podepište se! Rádi pomůžeme postavit nový hotel,“ vyvěsila na torzo budky obyvatelka Prahy 8 Zsófia Folková. „Někomu se hotely můžou líbit více, někomu třeba méně - každopádně přilákají hmyz, který se postará o opylování, pomůže ale i v boji se škůdci. Vše je ekologické,“ obhajoval pak stavbičky radní za Prahu 8 Radomír Nepil. 

Fotografie sdíleli i obyvatelé Prahy 8 na sociálních sítích. „Něco takového udělá jen chudák a omezenec,” uvedla Tereza. „Smutný pohled, je otřes co někteří „lidé” dokážou,” napsal na Facebook Jiří.

Jak funguje úkryt?

Hmyzí hotel je složen z různorodých materiálů, jako jsou staré cihly, větve, rákosová stébla nebo provrtané dřevo, které poskytují úkryt samotářským druhům hmyzu. Zvířátko si najde svůj úkryt a během chladných měsíců v něm pak přezimuje nebo zanechá svá vajíčka.

Kdo žije v hmyzím hotelu?

Do úkrytu se rádo schová plno samotářských včel, vos, brouků, škvorů a dalších druhů. Kteří jsou ti nejdůležitější?

Čalounice

Samotářské včely, které jsou velice důležité pro opylování značného druhu rostlin, zejména vojtěšky. Milují život v dutých rákosových stéblech.

Slunéčko sedmitečné

Jeden z nejznámějších brouků žije hlavně tam, kde jsou mšice, kterými se živí. Je tak výborným hubitelem škůdců. Úkryt využije hlavně na kladení vajíček.

Zlatěnky

Samotářské vosičky, které se při rozmnožování chovají podobně jako kukačky, tedy nechají jiný druh vos starat se o své potomky. Jako dospělí jedinci jsou ale důležití k opylování květů.

Pestřenky

Další vosičky, které se živí v dospělosti nektarem, a v larválním stádiu dokonce mšicemi. Dělají tak službu především zahradníkům. Nemají žihadlo ani nemůžou kousnout.

Fotogalerie
8 fotografií