Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Oříšky letošních maturantů? Ezop, epizeuxis i napsat sloh na dané téma

Autor: sou - 
4. května 2016
12:07

Ezop, epizeuxis a Erik ztratil paměť – to všechno podle reakcí středoškoláků na sociálních sítích letos potrápilo maturanty. A to konkrétně v didaktickém testu z českého jazyka v jarním termínu. Rozhodně nejvíc si stěžovali právě na výraz „epizeuxis“, který se používá v poezii. Výsledky zkoušky budou známé 16. května.

„Nevím teda, kdo ty testy vymýšlí, ale když ani naše češtinářka neví, co je epizeuxis, tak to je už moc, ani v knížce Odmaturuj z češtiny to nebylo,“ stěžuje si na profilu Maturita z češtiny na sociální síti například Tereza. „Já si spletla epizeuxis se slovem eufemismus, se mi to plete,“ připojila se k ní Denisa. 

Jiní ale oponovali, že jde o známý pojem, který se používá v poezii. „Já nevím, proč si všichni stěžují na ten epizeuxis. Vždyť se to používá snad v každé básni. Třeba při interpretaci poezie?! Buď je anafora, epifora, anebo epizeuxis,“ upřesnila Adéla. 

Pojem byl ve zveřejněném katalogu požadavků 

Navíc někdo – pravděpodobně z rozhorlených maturantů – doplnil po svém vysvětlení pojem epizeuxis i na Wikipedii. „V dnešní době se hojně diskutuje, jestli slovo nebylo vymyšleno pouze za účelem maturitního didaktického testu z českého jazyka v roce 2016,“ uváděla po zásahu editora internetová encyklopedie. Momentálně už tam ale tato domněnka nefiguruje. 

„Epizeuxis je přímo napsán v katalogu požadavků, který je zveřejněn a který mají žáci znát, takže epizeuxis není opravdu nic, co by jim mělo dělat problém,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Cermatu Jan Pohanka. 

Po Jidášovi i otec bajek Ezop 

Dalším oříškem mělo být pro maturanty i jméno otce bajek Ezopa. Dokonce na sociální síti vznikla i skupina Ezop mi pokazil maturitu z češtiny, kde v komentářích středoškoláci píší své odpovědi právě na tuto otázku. Za otce bajek tak považovali například Homéra, Aristotela nebo Nerudu. 

„Mně se spojil Anderson s Ezopem a vznikl z toho Edison,“ uvedla v rámci této skupiny například Marie. Několik maturantů si dokonce mělo poplést otce bajek s bájným hrdinou Achillem nebo vůdcem třetího neúspěšného povstání otroků ve starověkém Římě Spartakem.

Internetem už putuje i několik zábavných videí na téma maturit

Terčem humoru se na sociálních sítích stalo i téma slohové práce v jarním termínu maturitních zkoušek. Studenti v něm měli totiž pokračovat ve vyprávění o Erikovi, který se probudil a zjistil, že ztratil paměť.

„Já si koupila knížky Maturita 2016 a téměř nic z toho, co bylo dnes u maturity, tam nebylo,“ míní Sabina. „Do 16. května je předčasné se o čemkoli v tomto směru bavit, ale každopádně ty úlohy podle prvních indicií byly v pořádku a žáci s nimi neměli žádné větší problémy,“ odmítá výtky mluvčí Cermatu.

Po internetu už dokonce putuje i několik zábavných videí s českými titulky, která se právě těmto třem „oříškům“ maturantů věnují. Jedno je například scéna z filmu Pád třetí říše, kdy má právě Erik vysvětlovat, co se mu stalo. Druhým je španělský rozhovor, který popisuje celou cestu maturitní zkouškou. „Některé chyby jsou v textu schválně. Viz y/i. Přece jen sranda musí být,“ upřesnil v popisku pod videem autor.

McPrask ( 5. května 2016 22:01 )

Říká zedník? tolik nenávisti chlape, ty musíš bejt hodně pod pantoflem, už teď si svými znalostmi vydělám víc než ty. Na ČVUT vůbec lidi jako ty řešit nemusím. Ale co bychom od tohohle státu chtěli, lidi jako vy prostě existují. Měli bychom se snažit lidem jako vy ukázat skutečného nepřítele, avšak vládu, ministerstvo školství kde sedí lidé s menším vzděláním než vy rozhodují o budoucnosti nás všech. Víte, je mi vás vlastně líto.

jany ( 4. května 2016 14:57 )

dnes chce maturotu kazdy, kdo driv stacil na vyuceni. bohuzel. podvejte se na to, co pak leze z vysokych skol.osobne mi vadi, ze to degraduje 1) lidi, kteri maji opravdovou maturitu, 2) lidi, kteri studovali ci studuji skutecne vysoke skoly. prala bych si, aby byly naroky vyssi, ale spolecenska poptavka a ambiciozni hlupaci pusobi docela nepekne veci

zednik ( 4. května 2016 14:22 )

Otázky zřejmě "studentům" nesedly. Nebylo tam LOL,DPC,Z5,FUN,WCG,BTW ...Nebylo tam volné vypravovaání na téma Jak jsou moji rodiče nemožní a Jak jsem se dobře sjel. Ezop nebo Edison, vše jedno, slečna nejspíš pak bude pracovat na lidských zdrojích a rozhodovat, který 50sátník dostane zaměstnání . Současné školství produkuje prostě nevzdělané blby . A to ještě nezačala slavná inkluze.

Zobrazit celou diskusi