Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsná šikana v Humpolci: Spolužáci přinutili dívku, aby se poprala s chlapcem

Spolužáci přinutili dívku, aby se poprala s chlapcem: Za šikanu jim hrozí důtky a trojka z chování (ilustrační foto).
Spolužáci přinutili dívku, aby se poprala s chlapcem: Za šikanu jim hrozí důtky a trojka z chování (ilustrační foto).  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: dce - 
10. května 2016
09:53

Brutální šikany se dopustila parta chlapců ze základní školy v Humpolci. Psychicky několik měsíců týrali svou čtrnáctiletou spolužačku, a dokonce ji přinutili poprat se s jedním chlapcem. A kázeňský postih? Jedna trojka z chování a pár důtek.

Pětice chlapců z deváté třídy Základní školy Hálkova v Humpolci šikanovala dívku z vedlejší třídy už od začátku roku. „Nevhodné chování žáků 
k žákyni začalo v lednu, 
a to maximálně na úrovni nadávek. Nejčastěji ji oslovovali Mařeno. Jak jsem se dozvěděl, tuto přezdívku už měla na prvním stupni. Toto nebrala vážně a smála se jim, že jsou praštění,“ popsal podle serveru Deník.cz ředitel školy Václav Strnad.

Z nadávek se ale brzy stalo i fyzické týrání – čtrnáctiletou slečnu kluci zadržovali ve třídě, a dokonce ji přinutili, aby se poprala s jiným chlapcem! „Během jednoho březnového pátku po hodině angličtiny hlavní aktér zadržel dívku ve třídě s tím, že ji nepustí. Chlapcům se podařilo přesvědčit jednoho spolužáka, aby se se žákyní tloukli. To už považuji za šikanu,“ doplnil ředitel školy.

Podle Strnada a preventistky jde o šikanu druhého stupně – ačkoliv dva aktéři rvačky celou věc jen hráli, pětice chlapců se dopustila vážné manipulace. Vše si dokonce natáčeli.

A nebylo to naposledy, co se dívka stala jejich terčem. Slovně ji napadali i později, proti tomu ale zakročila učitelka, která kluky „srovnala“. Celá věc se začala vyšetřovat v dubnu, kdy dívka na tělocviku upadla a zranila se. Její spolužačka podotkla, že už toho zlého proti dívce bylo dost. Učitelka tehdy vše nahlásila výchovnému poradci.

Hlavní aktér šikany dostane na závěr roku na vysvědčení trojku z chování, zbytek čekají ředitelské a učitelské důtky. Jenže problémem není pouze samotný akt šikany, jak upozorňuje Strnad. Vadí mi, že něco špatného viděli a mlčeli. Jsou tací, kteří třeba zahlédli tu vynucenou bitku, podívali se, co se děje, nezaujalo je to, 
a tak šli dál. Když jsem to zjistil, obešel jsem všechny deváté třídy na škole a žákům jsem slušně vysvětlil, že toto není v pořádku. Snad si vezmou aspoň poučení do života.“


Lukas_Holub ( 7. září 2016 19:21 )

Šikana a násilí mezi mládeží je nepříjemným fenoménem. Mladí lidé se také stávají tím nejsnadnějším cílem pro násilníky a loupežná přepadení. Více zde: http://www.ewto.cz/prevence-sikany-a-nasili-mezi-detmi-a-mladistvymi.html Lukáš Holub, lektor sebeobrany WingTsun www.ewto.cz

Desterz ( 10. května 2016 16:19 )

Nebojte se nepřátel, mohou vás nanejvýš zabít. Nebojte se přátel, mohou vás nanejvýš zradit. Bojte se lhostejné většiny, neboť s jejím mlčenlivým souhlasem se děje většina zla na světě!

anna1234 ( 10. května 2016 15:01 )

..když už píšeš že nám chybí slušnost atd., přečti si co jsi napsal/a ty ve svých příspěvcích, jsou to samé naprosto hnusné urážky!!! Oč jsi tedy ty lepší, než nějaký póvl o kterém píšeš? Naprosto nesnáším VYVYŠOVÁNÍ, však ani šikana není nic jiného než vyvyšování. Chudáci Češi, kteří by se ti dostali "pod pazoury" Ti by s tvými názory zkusili, to by byla panečku šikana jak vyšitá. Citát jsi evidentně nepochopil/a. Ani jsem nic jiného nemohla čekat. Hezký den nadčlověku

byvalyvoliccssd4 ( 10. května 2016 14:42 )

Inkluze začíná. Ať žije ČSSD a podobná svinstva!

pekaaaros ( 10. května 2016 13:27 )

to je nemožný. kdybyste tohle zavedla, tak zítra bude zase druhej extrém. Chceš se někoho zbavit? Štve tě, že se tvýmu idolu líbí spolužačka? Co může být lehčího, než ji obvinit ze šikany, že tě záměrně pořád vybíjí ve vybíjené v těláku a nehází do nikoho jinýho a druhej den ji vykopnou. a ty máš volný ruce. Vsadte se, že by se toho zneužívalo. Všimnete si, jak po aféře v pražské střední škole se hned všichni začali v ČR litovat, jak jsou šikanováni. I na ministerstvu. Proč? protože našli novou cestičku, jak odstavit nepřátele z cesty. Tohle není řešení. Řešení jak bojovat proti šikaně je, buď že začne každej sám u sebe a nešikanovat už jen z principu. Což je utopie a pěkně nemožná. A se s ní naučit žít. Protože tohle čemu my říkáme šikana, je úplně normální uspokojování přirozenýho pudu někoho ovládat, mučit ho, tyranizovat ho. Jsou takoví někteří. Proč takoví jsou a co tím chtěla příroda říct, že jim do vínku seslala takovou věc, to nevím. Možná to myslela dobře, ale v našich podmínkách, kdy zavřete partu pubertáků do jedné místnosti, se ten jejich pud trošku zvrtl. a nedivím se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání