K urgentní operaci ho převezli rychlou záchrannou službou do nejbližší nemocnice, dále pak musel být letecky transportován na traumacentrum fakultní nemocnice. Výčet jeho zranění byl opravdu dlouhý a děsivý. Mimo jiné utrpěl těžké zranění levé ruky včetně cév s masivní ztrátou krve, ložiskové poranění mozku, mnohočetné fraktury, následné selhání vnitřních orgánů. Martin podstoupil několik operací, náročnou rehabilitaci včetně dvouměsíčního pobytu v rehabilitačním ústavu.

Ze synova zranění jsem byl samozřejmě v šoku. Za synem do nemocnice i na následné rehabilitační pobyty jsem jezdil, jak jsem jen mohl. Zaměstnavatel a kolegové mi v tomto směru naštěstí vycházeli vstříc. Celá situace však pro mě nebyla náročná jen psychicky, ale také finančně. Snížily se mi příjmy z důvodu neodpracování několika směn. Naopak měl jsem zvýšené náklady na cestování, rehabilitační pomůcky, doplatky léků. To všechno bylo pro můj napnutý rozpočet hodně náročné.

Naštěstí jsem měl pro syna sjednané FLEXI životní pojištění. V rámci něj jsem mu pojistil trvalé následky úrazu, denní odškodné při léčení na 400 Kč a hospitalizaci na 200 Kč denně. Pojišťovna České spořitelny mi celkovou výplatu za dobu léčení vypočítala za diagnózu polytrauma (vícečetné úrazy).

Výplata za dobu léčení:

Denní odškodné při léčení: 365 dní × 400 Kč = 146 000 Kč

Hospitalizace: 75 dní × 200 Kč = 15 000 Kč

Celkem: 161 000 Kč

Výplata za trvalé následky:

Již od počátku léčení bylo zřejmé, že úraz zanechá trvalé následky. Čekalo se jen na jejich ustálení. Měl jsem sjednanou pojištění trvalých následků na částku 1 milion korun a vybral jsem si ještě čtyřnásobnou progresi, která výslednou částku ještě čtyřikrát navýšila, protože celkové poškození bylo opravdu vážné. 

Pojišťovna České spořitelny mi tedy vyplatila 4 miliony korun.

Vyplacené peníze jsem použil na pořízení staršího automobilu, který jsem potřeboval nejprve pro časté cestování za synem do nemocnice a následně pro jeho přepravu na rehabilitace, lékařské kontroly apod. Další peníze jsem využil na úhradu léčebných procedur a rehabilitací, které zdravotní pojišťovna neproplácí v plné výši. A velkou část peněz jsem Martinovi na termínovaný účet, jako zdroj budoucí finanční rezervy, jelikož není zcela jasné, v jaké míře bude moci v budoucnu vykonávat nějaké zaměstnání.

Milan, 45 let