Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řízená invaze migrantů s novými mobily? „Tak se mluví v hospodě‚“ zlobí se Kraus

Autor: simao - 
17. května 2016
20:25

Mladíci s novými mobily a bundami za tisíce. Tak vidí migrační proud šéf Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička. Najevo to dal během pietní akce – víkendové tryzny v Terezíně. A zástupce židovské obce v Česku tím pobouřil. „Takhle se mluví v hospodě,“ komentoval to Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí.

Šéf ČSBS Jaroslav Vodička, oblečen v uniformě a ověšen metály, v Terezíně mluvil rázně o „třeba i řízené invazi“, která má prý od základů změnit Evropu.

„Co miliony především ekonomických migrantů, kteří prchají za pohodlnějším životem, ne s touhou bránit svou vlast? Prchají, aby vytěžili náš, léta a prací generací před námi budovaný, evropský sociální a ekonomický systém. Ne proto, že doma žijí v nesvobodě, a pokud tak třeba žijí, nechtějí za změny k prospěchu svého lidu bojovat. Mladí, zdraví muži s novými mobily v rukou, v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři, vyrobených mnohdy i samotnými zločinnými převaděči,“ říkal ve svém projevu Vodička.

Jeho slova připomněla i podobné výroky prezidenta Miloše Zemana o mladých mužích s mobily. Vodičku se Zemanem spojuje mj. to, že se navzájem vyznamenali – státním vyznamenání pro Vodičku v roce 2013 a křížem Za zásluhy pro Zemana letos.

„Já například tyto názory slýchávám často, ale to prostředí je trochu jiné. Většinou se takto mluví po hospodách. Když ovšem tato slova zazní na pietním shromáždění, tak my, kteří jsme tam byli přítomni, tak jsem to považovali za velice nešťastné, protože to přesně není platforma, kde by takováto paušalizace a uvádění určitých stereotypů mělo zaznívat. Nebyli jsme na to, zatím, zvyklí,“ ohradil se proti Vodičkově projevu v úterý v Interview ČT24 Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. 

Při takové příležitosti to bylo podle Krause možná poprvé, kdy to zaznělo takto „brutálně“. „Ono to trochu zavání konspirační teorií,“ uvedl Kraus. A v televizi přiznal, že následné vystoupení rabína Karola Sidona v Terezíně po Vodičkovi byla neplánovaná poznámka. Bylo zkrátka třeba zareagovat. 

„Je to velice nebezpečné,“ řekl Kraus o postojích typu toho Vodičkova. „My s tím máme zkušenosti, my víme, že těmito slovními stereotypy to pouze začíná a končí to bohužel tak, jak víme. A to nemluvím pouze o holokaustu. Naše zkušenosti jsou staleté,“ pokračoval Kraus a považoval prý za nutné zvednout varovně prst.

„Když to zaznívá v nějakých nezávislých konverzacích, budiž. Názory mohou být různé. Ale obava je z toho, že právě tyto názory se mohou dostat do toho řekněme společenského mainstreamu a z něj do politického,“ uvedl Kraus na ČT24.

„My jakožto židovská komunita musíme pomáhat lidem, kteří jsou na útěku, kteří jsou v nějaké životní, mezní situaci. My jsme taky byli uprchlíci, často jsme byli uprchlíky ve své vlastní zemi. Tím mluvím např. o rodině mé matky, která musela před nacisty utéci z Teplic do Prahy. My jsme z definice uprchlíky. Nebo byli jsme, často. Víme, co to znamená,“ upozornil.

Do Evropy podle něj skutečně přichází generace mladých lidí, vidí však u ní jiné riziko. A sice to, že je od mala vychovávána ve velice tvrdé protiizraelské rétorice nejrůznějšími satelitními programy, které prezentují Izrael jako agresora.

„Je zapotřebí se skutečně přiklonit k tomu německému modelu, nikoli v tom, že by všichni měli být vítáni, ale právě v té nabídce určitých programů, které slouží k integraci těchto lidí. Ostatně židovská komunita právě v Německu s tím má nesmírně pozitivní zkušenosti,“ říkal Kraus. 

Vzpomenul, že od konce 80. let se do Německa odstěhovalo kolem 80 až 100 tisíc lidí z bývalého SSSR a Němci jim poskytli kurzy němčiny, bydlení či zaměstnání. Kraus připustil, že i mezi uprchlíky může dojít k radikalizaci, ale je to dle něj mizivé procento lidí a navíc až ve 2. a 3 generaci, neboť ta první je vděčná, že ji přijali.  

satanklaus ( 18. května 2016 12:11 )

Idiocie většiny českého národa je skutečně až dojemná. Hlavně těch nejvypatlanějších ubožáků, co vidí jen černobíle - jsou za tím Amíci, ne Rusáci - jsou za tím Rusáci, ne Amíci. A co třeba ISIS? Popřemýšlejte, jestli máte čím, komu že prospívá, když se do Evropy se zhruba 5% skutečných uprchlíků, dostane 10% teroristů a ze zbývajících 85% ekonomických migrantů se v případě konfliktu na stranu teroristů přikloní drtivá většina? A pokud namítnete, že ISIS je taky umělým účelovým výtvorem, využívajícím zvrhlé náboženství, tak do určité míry samozřejmě ano, ovšem jednostranné ukazování na Amíky nebo Rusáky je opět známkou hlouposti a zaslepenosti. Světovým děním nehýbou velmoci ohraničené státní hranicí, tím hýbou peníze v rukou nejbohatších jednotlivců světa , bez ohledu na státní příslušnost. A tak nebuďme ovce, které se místo rozhodného odporu proti okupaci, kterou tato migrační vlna ve skutečnosti je, dohadují jestli jsou za tím Amíci nebo Rusáci, když je to od každého něco + kupa dalších. Nejen naši předkové pokládali po předešlá tisíciletí své životy v obraně Evropy proti Islámskému moru a my si u nás pod záminkou vnucené falešné humanity dobrovolně necháme rozlézt Islámské teroristy a je podporující vyžírkovskou pakáž a budeme se jen debilně dohadovat jestli jsou za tím Rusáci nebo Amíci? Tak to už je vážně těžká idiocie blbců, které samostatné myšlení bolí a tak si mozky vystýlají cizí propagandou.

tgbg ( 18. května 2016 09:30 )

Jestli je to řízená invaze, tak jedině ruskými fašisty s cílem rozvrátit Evropu a posléze ji vojensky napadnout.

e.44 ( 18. května 2016 04:47 )

Že si nedáš pár facek za to jak se necháváš zblbnout propagandou šmejdů, co na imigrační vlně, kterou sami zorganizovali, pořádně bohatnou a podporují svoje vlastní zájmy, které mohou Evropu přivést až do války. To si vážně myslíš, že by ty "imigranty" samotné napadlo se cpát do Evropy se zcela jinou kulturou, zvyky, zákony a náboženstvím, o které měli jen velmi mlhavou představu, pokud vůbec někdy nějakou měli? Ani náhodou. Celé je to uměle vyvolané a zorganizované svinstvo

ornellatlustoprdka ( 18. května 2016 02:28 )

Pravda bolí...

anka ( 18. května 2016 02:17 )

z hospodskych reci pana Vodicky je jednomu smutno....pan Kraus ma pravdu, bohuzel - je moudrejsi jak soudruh Zeman se soudruhem Vodickou dohromady->on ridi jenom malou skupinu lidi a ty dva jsou v cele tyhle krasny zeme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa