Prezident Zeman zavítal ve středu do Černotína, vesnice roku Olomouckého kraje a třetí vesnice v celostátní soutěži, kde odpovídal na dotazy občanů. Jeden z nich opatrně našlapoval okolo toho, co dělat, abychom si v Česku nadále žili, jako si žijeme dnes, bez ohledu na nejrůznější hrozby.

„Myslím, že tím narážíte na obavu před migrací, ale já bych si nepřál, abychom žili jenom tak, jak žijeme dnes, i když zaplať pánbůh za ty dary... Každý má usilovat o to, aby se jeho život trošku zlepšoval, aby měl vyšší životní úroveň, aby ten život byl zajímavější po mnoha stránkách,“ uvedl Zeman a věří prý v pokrok. „Víte, že patřím k politikům, kteří jsou zásadními odpůrci migrační vlny,“ navázal na protiuprchlickou notu.

Vodní děla a slzný plyn Maďarsku dle Zemana pomohly

Zeman zmínil reakci na dotazy lidí, kterým čelí - a sice proč varuje před uprchlíky, když u nás skoro žádní nejsou. „Víte, varovat před povodní v době, kdy máte zaplavené město, je trochu málo. Před povodní máte varovat, když ještě město není zaplavené, abyste mohli dělat protipovodňová opatření. Podívejte se, co se děje v Rakousku, podívejte se, co se děje v Rakousku a přijměte naprosto konkrétní opatření včetně nasazení policie a armády. Za bezpečnost se platí, bezpečnost není zadarmo,“ uvedl Zeman a navrhl zvýšit v rozpočtu výdaje na policii a armádu, stejně jako se zvyšují výdaje na protipovodňová opatření.

Další dotaz směřoval na ochranu hranic - zda si každý stát má chránit hranice sám, nebo stačí ochrana vnější hranice Schengenu. Podle Zemana je daleko levnější i účinnější chránit minimálně hranice Schengenu či rovnou celé EU. „Když si každý stát bude chránit své hranice samostatně, tak je to pochopitelně dražší,“ podotkl Zeman. 

„Na druhé straně je pravda, že EU je tak neschopná, že se už rok nerozhoupala k aktivní ochraně svých vlastních vnějších hranic,“ vytkl Zeman Bruselu, že se teprve teď zabývá zřízením evropské pohraniční stráže, která má mít 1500 členů. „Ta opravdu zachrání ten milion uprchlíků, kteří sem přijdou,“ rýpl si Zeman.

Za příklad účinných opatření dal Maďarsko. „Sice se opevnilo plotem, nasadilo vodní děla a slzný plyn. Já vím, že to nevypadá příliš humánně, ale maďarské území je teď v podstatě bez migrantů,“ dodal Zeman.

Zeman: Flákače nepodporujme, muslimové by chtěli jen dávky

Druhým velkým tématem byla nezaměstnanost a situace kolem zneužívání sociálních dávek. „Nemluvím o muslimech, ti by nechtěli pracovat, ti by chtěli sociální dávky,“ říkal v jednom momentě Zeman. „Migranti sem nechodí za prací, chodí za sociálními dávkami a pro ně je daleko výhodnější Německo nebo Švédsko,“ uvedl. 

Zmínil i „malý experiment Generace 21“ v Brně s uprchlíky z Iráku, kteří sice dostali byty, ale v Česku nezůstali. „Nakonec se částečně vrátili domů, částečně se vrátili do Německa. V malém jsme viděli to, co by se stalo, kdyby se sem přihnala migrační vlna,“ míní Zeman.

Prezidenta do Černotína doprovodil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD). Řeč se však stočila od uprchlíků i na nepřizpůsobivé. Miloš Zeman vysvětloval, jak toto označení chápe.

„Co dělat s člověkem, který odmítne pracovat? A já teď vůbec nemluvím z hlediska rasového, etnického. Pro mě je tzv. nepřizpůsobivý, jak se teď tomu módně říká, každý člověk, který bez vážných – např. zdravotních důvodů – odmítne nabízenou práci. Tvrzení ′lidi nemají práci′ není pravdivé. Pravda je, že jsou lidé, kteří pracovat nechtějí. A takovým lidem bych klidně omezil dávky až na tzv. existenční minimum, které podle zákona činí 2350 korun měsíčně. Za to se můžete jednou za měsíc pořádně rozšoupnout v baru,“ navrhoval Zeman. 

Hejtman Rozbořil dodal, že v Olomouckém kraji je 8 tisíc volných pracovních míst, kde se nedaří sehnat pracovníky.

Na to navázal další dotaz, zda je přistěhovalec důležitější než Čech a proč Romové pobírají vysoké sociální dávky. „Za prvé Romové nejsou přistěhovalci, protože tady žijí po staletí. Buďme objektivní. Za druhé: mě vůbec nezajímá, jestli je někdo Rom, nebo Nerom, mě zajímá, jestli je někdo flákač, nebo ne. Pravda je, že mezi Romy je vysoké, nadprůměrné procento flákačů, ale znám i slušné Romy. V Karviné dva bratři mají restauraci. Tam je čisto, že byste mohli jíst z podlahy, mají tam dobré jídlo, chodí tam černí, žlutí, bílí, prostě všichni, protože je tam relativně dobře,“ říkal Zeman.

A vyzýval k tomu, abychom pomáhali lidem, kteří hledají práci a chtějí pracovat, ale nepomáhali flákačům. „My nejsme tak bohatá společnost, abychom si mohli dovolit živit flákače,“ zdůraznil Zeman. 

Dostal popelníček a vtipkoval o penzionu pro sebevrahy

Během závěru setkání s občany se Zeman tradičně podepisoval do kronik. „Já s opatrností při těchto příležitostech říkám - tu tužku vám vracím,“ smál se Zeman v narážce na aférku chilského pera svého předchůdce v úřadu Václava Klause. Propisku následně Zemanovi věnovali, dále dostal perníkové srdce či foto nejhlubší propasti v republice - Hranické propasti, o které Zeman předtím poněkud černohumorně vtipkoval.

„Dovedu si představit, jak u té propasti stojí dva penziony. Jeden pro turisty, druhý pro sebevrahy. Penzion pro turisty - nabízíme wellness, prohlídku propasti a let padákem. Penzion pro sebevrahy - nabízíme poslední večeři a eutanazii. A představte si, pane starosto, jak by se rozšířil počet pracovních příležitostí v Černotíně,“ říkal Zeman.

Od starosty Andrýse dostal prezident také speciální popelníček s koněm, kterého má Černotín ve znaku. „Ještě nikdy jsem neviděl popelník s jediným žlábkem pro cigaretu, což znamená, že mi ukládáte, abych kouřil výlučně sám. Já toto přání rád splním,“ říkal Zeman, který si prý u takového kouření pročistí myšlenky.

Během setkání s občany si však několikrát hlasitě odkašlal. „Promiňte, to je to kouření,“ omlouval se. Dotaz přitom dostal i na to, jak tipuje výsledek mistrovství světa v hokeji. „Moje prognózy vždy vycházejí, takže se stoprocentní jistotou vám sděluji, že vyhraje ten nejlepší,“ nepouštěl se Zeman detailně do pitvání šancí sympaticky vystupujícího českého týmu na turnaji v Rusku.

Fotogalerie
13 fotografií