Born dělal titulky a grafické prostřihy do čtyř dílů básnické ságy. Včetně dílu posledního s názvem Jak básníci čekají na zázrak. „Když jsem za panem Bornem přišel domů asi tak před tři čtvrtě rokem se scénářem, byl ve fantastické kondici. Dokonce jsem obdivoval, jak neustále lítá po schodech do druhého patra, kde měl ateliér, a zase dolů,“ svěřoval Blesku Klein.

Potom režisér dodal: „No ale, když jsem ho teď v dubnu zval na slavnostní premiéru, omluvil se mi, že nepřijde, protože mu není dobře. Neřekl ale nic vážného.“

První díl Jak svět přichází o básníky Klein svěřil výtvarníkovi studia Kamarád Stanislavu Holému (†55). „Byl ale moc dětský, a tak jsem pro dvojku oslovil Borna. Byla to fantazie. Řekl jsem mu vizi, dal scénář a nechal to na něm. Tehdy jsme se také spřátelili a začali se navštěvovat,“ vypráví Klein, který prý doma u Borna obdivoval jeho fantastickou sbírku klobouků.

„On nekouřil, ctil jsem to, a tak jsem si u něho doma nikdy nezapálil ani doutník, bez kterého takřka nemohu žít,“ podotýká Klein, kterému Born dokonce kreslil i svatební oznámení pro syna.

„Dodnes je na to syn pyšný. Adolf byl kamarád. Je mi moc líto, že odešel. A vlastně mě ta jeho smrt utvrdila ještě víc v tom, že sedmí Básníci už každopádně nebudou. Kdo by kreslil?“ táže se Klein, který po Bornovi dal třetí Básníky kreslit Jiřímu Šalamounovi (81), duchovnímu otci Maxipsa Fíka.

„Chtěl jsem, aby každý další díl dělal jiný slavný výtvarník. Born ale nakonec vyhrál na celé čáře. Byl to mistr,“ vzdal Bornovi hold režisér Klein.

Fotogalerie
26 fotografií