Řidič kamionu
Ano, to je jedno z typických mužských povolání. Vzpomeňte si, kdy vy jste naposledy viděli ženu jako řidičku kamionu nebo dálkového autobusu při vaší cestě na dovolenou? Většina z vás odpoví, že nikdy. U této profese je důvod velice prostý. Dělat řidiče, zejména dálkového autobusu či kamionu, znamená být dlouho mimo domov. A většina žen tíhne k zaměstnání, které jim umožní současně péči o rodinu.

IT
Také šéfové počítačových firem by rádi své týmy rozšířili o ženské zaměstnankyně. Ale v oboru jich je jako šafránu a tak to mezi "ajťáky" vypadá téměř pokaždé jako v armádě. Personalisté tak mají opravdu nelehkou práci, pokud mají sehnat do těchto odvětví ženu.

Technika
Obory či profese, týkající se techniky, strojírenství, ale i financí, obvykle lákají především muže. Typicky všechny profese spojené s autoprůmyslem. Naopak práce vyžadující pečlivost, ale i kreativitu a pozice hůře finančně ohodnocené bývají doménou žen.

Autor: scom


Krása a vzhled
Pravým protipólem je to v oblasti péče o vzhled. Muže jen s velkými obtížemi seženete na pracovní pozice, kterými jsou účetní, recepční, fakturanti, lékárenský laboranti, krejčí nebo kadeřníky.
Možná teď namítnete, že ve velkých městech je mužský kadeřník naprosto běžnou a ničím výjimečnou prací. Ano, tak to opravdu je, ve velkých módních kadeřnictvích. Ti vyvolávají ten pocit, že mužů je opravdu hodně. Ale není tomu úplně tak. Pokud se podíváte do kteréhokoliv menšího města, tak s nůžkami uvidíte pracovat zásadně jen ženy.
Právě obory související s péčí o krásu, pokud nejde o plastickou chirurgii, jsou typicky stereotypně spojené se ženskými pracovnicemi.

Peníze
Kromě stereotypů však povolání na "typicky" ženská a mužská dělí také peníze. Ženy jsou často ochotné vykonávat práce náročné na preciznost, které nebývají tak dobře zaplaceny. Dobrým příkladem jsou účetní. Tento obor je téměř výhradně doménou žen. Účetních - mužů je velmi málo. I když mají například stejné vzdělání jako jejich ženské kolegyně, raději se ucházejí o práci finančních poradců.

Proč? To je jasné. Pozice poradců nebo analytiků jsou výrazně lépe finančně ohodnoceny. V žebříčcích nejlépe placených profesí se obvykle umisťují na čelních pozicích, navíc s sebou nesou prestiž. A už jste ve společnosti slyšeli někoho se chlubit tím, že je účetní?

Ženy bohužel dominují v povoláních, která nepatří k dobře placeným. Zdravotní sestry, učitelky, sociální pracovnice. Není na čase to změnit?

Víte, kde hledat ověřené nabídky práce? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz!