Janeček se narodil 24. května 1956 v Jindřichově Hradci a vyučil se provozním chemikem na Odborném učilišti Silon Planá nad Lužnicí, dálkově si dodělal maturitu na Střední průmyslové škole chemické v Sezimově Ústí a v Táboře a taktéž dálkově vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze (1989).

Novinářskou kariéru začal v roce 1983 jako redaktor okresních novin Palcát v Táboře. Od roku 1989 byl zaměstnán v Československé, respektive České televizi; v televizi začínal jako jihočeský krajský zpravodaj, poté šest let moderoval hlavní zpravodajskou relaci Události, v prosinci 2002 byl pověřen vedením zpravodajství a v červenci 2003 byl zvolen generálním ředitelem ČT a o šest let později funkci obhájil. Ze zdravotních důvodů z funkce odstoupil k 31. srpnu 2011, na postu generálního ředitele ČT ho nahradil Petr Dvořák.

Janečkovi se během působení v čele televize podařilo stabilizovat rozpočet, mimo jiné díky navýšení koncesionářského poplatku na 135 korun měsíčně. Televize se také zasloužila o rozšíření digitálního pozemního vysílání, výrazně se také angažuje na poli nových médií včetně sociálních sítí.

Negativní odezvu si vysloužila zejména Janečkova personální politika. Největší pozornost vyvolal případ Františka Lamberta, někdejšího vrchního a programového ředitele. Ten z televize odešel v roce 2007 poté, co vyšlo najevo, že působil v Lidových milicích. Odborníci kritizovali také fakt, že během Janečkova působení se na postu programového ředitele vystřídalo pět lidí. Podezření z klientelismu pak vyvolal tím, že v roce 2007 jmenoval personálním ředitelem Jana Mrzenu, který předsedal radě, jež Janečka zvolila ředitelem ČT.

V letech 1981 až 1989 byl členem KSČ, tato skutečnost přitom vyšla najevo až začátkem roku 2007. Jeho partnerkou byla v minulosti redaktorka ČT Iveta Toušlová.