Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rozzuřený Sobotka a „zpruzený“ Babiš: Hrozí konec koalice kvůli kouření?

Autor: ČTK, val - 
25. května 2016
18:15

Takzvaný protikuřácký zákon, který měl v první řadě zakázat kouření v českých restauracích, je u ledu. Po letech debat a projednávání jej poslanci v naprostém závěru schvalování neodsouhlasili. Nejde ale jen o to, že se v hospodách bude moci dále kouřit. Na obzoru je koaliční roztržka, protože zákon, který vláda dlouhodobě prosazovala, „zařízlo“ hnutí ANO. Ministr zdravotnictví mluví o porušení koaliční smlouvy. Vicepremiér Andrej Babiš dokonce naznačuje možný konec koalice. 

Závěr hlasování byl dramatický. Zákonodárci napřed zákon neschválili, pak ale poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk zpochybnil hlasování a hlasovalo se znovu. V opakovaném hlasování už zákon prošel, ale tentokrát jej zpochybnil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Další hlasování, které mělo zamítavý verdikt, už nikdo nezpochybnil.  

Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti | Poslanecká sněmovna

Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti | Poslanecká sněmovna
Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory. Zarážející ale je, že vládní zákon nepodpořila velká část poslanců koaličního hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš je dlouhodobě kritický k ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi. 

Koaliční krize na obzoru

Ten už také hovoří o porušení koaliční smlouvy, stejně jako premiér Bohuslav Sobotka. „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera, já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ řekl Němeček po jednání novinářům. 

Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že ANO už v minulosti opakovaně nehlasovalo pro vládní návrh zákona, což je v rozporu s dobrým fungováním koalice. Koaliční radu prý brzy svolá. „Poslanci ANO záměrně zabránili přijetí vládního návrhu zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů,“ uvedl Sobotka. 

S tím ale nesouhlasí šéf ANO Andrej Babiš, který viní ČSSD z podrazu, když jejich poslanci podpořili návrh poslance ODS Marka Bendy, aby v restauracích mohly vznikat oddělené prostory pro kuřáky.

„ANO neporušilo žádnou koaliční smlouvu. 39 poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh poslance Bendy, který z protikuřáckého zákona udělal zákon kuřácký. Je to standardní podraz našich koaličních partnerů. Na vládě si dohlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí. Dělají to v zájmu najrůznějších lobby. Bendův návrh šel na ruku tabákovým výrobcům. To je celá pravda,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz.  

Ministr financí je údajně po středečním hlasování Sněmovny o protikuřáckém zákonu "otrávený" z dění ve vládní koalici"Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží," prohlásil vicepremiér. Připomněl, že v pondělí čekají vládu jednání o rozpočtu, kde také mezi stranami panují velké rozpory.

Podle stávající úpravy si majitelé restaurací mohou vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké. Mohou také zřizovat stavebně oddělené prostory pro kouření, což ale podle některých poslanců v praxi nefunguje. Tento systém nicméně bude i po středečním jednání nadále fungovat.   

Sněmovna v jiných dílčích hlasováních podpořila i zmírnění restrikce navrhované pro elektronické cigarety, naopak mělo být zakázáno kouření i na otevřených částech zastávek hromadné dopravy. Dílčí úpravy ale neprošly spolu s hlasováním o zákonu jako celku. 

Jak hlasovali další poslanci? Podívejte se, kdo odmítl omezit kouření:

stellastella ( 9. prosince 2016 12:56 )

Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Pánové se sice hádají, ale pak si jdou na ruku

ridic ( 26. května 2016 00:32 )

Kdovi, jestli Bures si nehodla poridit nejakou fabricku na cigara. A je videt, kde hleda sve voli-ce. Mezi uslintanyma a vecne v lihu nalozenyma navstevnikama hospod, kteri maji misto mozku z piva kostku a proto voli Burese, kterej jim slibil levnejsi pivo. Ti nepremysli, nemaji cim, ze Bures dela jen to, co je dobre pouze pro nej. Druhe by osocoval, ale sam vic bere, nez dava, sikovne si to umi vratit. Ale furt neprizna, ze je to stret zajmu. Uz se probudte vy voli-ci ANO a hlavne toho jejich komunistickeho sefa. Hlavne, kdyz tady nadavaji na komance, ale tomu nejvetsimu davaji hlasy. No comment, jak rikal Klaus.

osinek ( 26. května 2016 00:04 )

Proč nadáváš multimiliardáři Burešovi, který se těší neskutečné podpoře socek (blahoslavení chudí duchem)? Vždyť Bureš maká ve dne v noci (sice ve prospěch Agrofertu ale maká) Bureš nekrade (dle Bureše "všetci tu kradnú")byť "dojí státní kasu" -Agrofert vytáhne ze státní kasy víc na dotacích než Agrofert odvede do státní kasy formou daně ze zisku Bureš nepodvádí. A pokud Bureš někdy podvádí, tak "pouští žilou" především Bruselu (jde o dotace z Bruselu) viz projekt Čapí Hnízdo Nido není dokonalý, ani Babiš. Bureš to však myslí upřímně

osinek ( 25. května 2016 23:45 )

Před chvíli se v pořadu ČT Události, komentáře ztrapnil ten Babišův poskok z Hnutí ANO Vyzula, který "klamal tělem", když se pokoušel zdůvodnit, proč Hnutí ANO potopilo zákon o ochraně veřejného zdraví,jehož součástí bylo omezení kouření v restauracích a na veřejném prostranství Moderátor ČT Daniel Takáč, ministr zdravotnictví Němeček a místopředseda Sněmovny Bartošek udělali z trapného Vyzuly "trhací kalendář" Nutno dodat, že když účastníci diskuse v ČT 24 opakovaně nachytali Vyzulu "na švestkách" (slušně řečeno Vyzula neříkál pravdu), tak Vyzula "kápl božskou", že on (Vyzula)nerozhoduje (on nic,on muzikant) Vyzula řekl, že je třeba se ptát jiných z nejvyššího vedení v Hnutí ANO,kteří rozhodují. Neupřesnil, že mínil Babiše. Nutno říci, že Vyzula neumí lhát tak přesvědčivě jako jeho šéf velký guru Hnutí ANO Babiš proslulý pod krycím jménem Bureš

kiwi65 ( 25. května 2016 18:50 )

 Zákaz kouření v restauracích?Už teď si každý host může vybrat do jaký části si sedne.Tak už to funguje zhruba od 80 tých let minulýho století.Přez obědy nekouříme,fungovalo už tenkrát.Teď je to oddělený úplně,tak co furt ta banba vylízanců řeší?Chtějí snad tvrdit že tady všechno funguje tak perfektně že není potřeba řešit nic důležitějšího?Z těchto žabomyších válek polodementů který se bojí postavit problémům a radši řeší nepodstatný kraviny už je mi na blití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa