Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Temnou stránku víry a únosy dětí, které nikdo nehlásil, odhalí Vzkaz v láhvi

Temnou stránku víry a únosy dětí, které nikdo nehlásil odhalí Vzkaz v láhvi.
Temnou stránku víry a únosy dětí, které nikdo nehlásil odhalí Vzkaz v láhvi.  (Autor: Aerofilms)
Autor: Ivan D. Hladík - 
25. května 2016
12:37

Příběh plný zdánlivě pohřbených tajemství, bolestných hříchů, zla a zarputilé touhy vše odhalit, přichází do českých kin. Další porce ryzí severské temnoty vám zrychlí tep.

V Dánsku se stal nejnavštěvovanějším domácím filmem posledních 15 let, 2. června ho uvidí i čeští diváci. Snímek Vzkaz v láhvi (Flaskepost Fra P) začíná ve chvíli, kdy se na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas, 43) dostává láhev se sotva čitelným vzkazem. Někdo dávno ztracený volá o pomoc. Kde však je? Žije ještě? Odpovědi se postupně vynořují z pekla sektářských skupin, z mysli vraždícího psychopata, jehož oběťmi jsou nevinné děti.

Scénář adaptace třetího dílu knižní série podle bestsellerů dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena napsal, stejně jako oba předchozí díly, Nikolaj Arcel (43), úspěšný scénárista a režisér. Je podepsán i pod filmem Královská aféra (2009), který byl v roce 2012 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. U nás byl velmi navštěvovaným snímkem, ke kterému také psal scénář Muži, kteří nenávidí ženy (2009). Vzkaz v láhvi režíruje osloský rodák Hans Petter Moland (60), jehož dvorním hercem je Stellan Skarsgård (64), známý i českým divákům třeba z filmů Thor (2011), Avengers (2012) nebo Mamma Mia! (2008).

Video  Temnou stránku víry a únosy dětí, které nikdo nehlásil odhalí Vzkaz v láhvi.  - Aerofilms
Video se připravuje ...

Strach namíchaný s humorem

„Vzkaz v láhvi pojednává o víře – a o její absenci. Je to příběh kolegů, kteří se nikdy nebavili o svých soukromých názorech, o své víře a pohledu na život. Jenže přesvědčení jednotlivých aktérů začínají hrát klíčovou roli ve vyšetřování zločinu,“ prozrazuje režisér Moland. „Je to film o lidech, které společnost opomíjí a nejraději by na ně zapomněla. Ale samozřejmě je to také zábava a neskutečně napínavá podívaná.“ Moland byl vítaným režisérem tohoto dílu, protože kromě brilantního zpracování temných stránek příběhu dokáže najít ve spletitých osudech a dramatických okamžicích i prostor pro suchý humor. „Vztah dvou hlavních postav tak dostává nové grády. Svižný a vrstevnatý děj vás navíc rychle zatlačí do sedačky a zprostředkuje vám velmi fyzický zážitek z toho nejlepšího, co žánr severského krimi v současnosti nabízí,“ říká Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms.

Představitel detektiva Mørcka, Nikolaj Lie Kaas, v rozhovorech souvisejících s tímto filmem odhalil i své vnitřní souboje s vírou. Sám byl vychováván ve víře, navštěvoval církevní školu. Jeho babička byla velmi silně věřícím členem Svědků Jehovových. Ale Kaas prý vždycky věděl, že v Boha nevěří. Teď se to odvažuje říkat nahlas. „Věřím v mnoho věcí,“ přiznal Kaas. „V život, energii a vůli. Ale nevěřím, že nás Bůh stvořil ke svému obrazu. Bylo by pokrytecké tvrdit opak. Domnívám se, že sami lidé jsou schopni naprosto úžasných věcí v tom nejlepším slova smyslu a že můžeme udělat mnohem více, než si uvědomujeme,“ dodává herec.

Knihy, které lámou rekordy

Už před časem objevený svět severských spisovatelů, zejména žánru krimi, těší už roky nadšené čtenáře, ale i filmové diváky. Adaptace úspěšných příběhů zájem o knihy podporují a leckdy odhalují skutečně propracované osudy a netušené podoby klasického žánru.

Stejně tak je tomu i v Olsenových knihách. První díl jeho knižní série o Oddělení Q s názvem Žena v kleci vyšel v roce 2007. Na něj navázalo pět pokračování – Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009), Složka 64 (2010), Marco (2012) a Nesmírný (2014). Tato série získala řadu ocenění, stala se celosvětovým bestsellerem. Vzkaz v láhvi získal v roce 2010 významné literární ocenění Skleněný klíč za nejlepší severský detektivní román (jeho dalšími laureáty jsou Jo Nesbø, Stieg Larsson a Henning Mankell).

Tento román se také stal vítězem dánské Ceny čtenářů 2010. V srpnu 2012 se Žena v Kleci dostala i na žebříček bestsellerů časopisu New Yorker. Knihy této série vyšly ve více než 35 zemích a celosvětově se jich prodalo více než 7 milionů výtisků.


Vzkaz v láhvi

(Flaskepost fra P)

Česká premiéra 2. 6. 2016, Aerofilms

Krimi / Drama / Thriller

Dánsko / Německo / Švédsko / Norsko

2016, 112 min

Režie: Hans Petter Moland

Předloha: Jussi Adler-Olsen (kniha)

Scénář: Nikolaj Arcel

Kamera: John Andreas Andersen

Hudba: Nicklas Schmidt

Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen, Jakob Ulrik Lohmann, Johanne Louise Schmidt, Jakob Oftebro, Søren Pilmark, Michael Brostrup a další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi