„Želvy chodí ven pravidelně zhruba od poloviny května do konce září. Při vypouštěcím termínu nesmí být v noci pod 10 °C, ale ideálně by nemělo být krásné počasí. Želvy by si totiž v ideálním případě měly po celý rok udržovat stejnou tělesnou teplotu nad 30 °C,“ řekl kurátor plazů pražské zoo Petr Velenský. 

Želvy se proto v současném období na noc vracejí do pavilonu. S přibývající sezonou potom zůstávají venku každou noc. Ve výběhu se živí trávou, kterou ukusují ostrými hranami čelistí bezprostředně u země. Tímto si ve svém prostředí udržují trávník jako ten nejpečlivější zahradník.

Želvy obrovské a sloní v Zoo Praha se letos poprvé podívaly ven.
Autor: Petr Hamerník

Právě ve venkovních prostorách také dávají želvy naplno vyniknout svému sociálnímu životu. Tito plazi totiž mezi sebou udržují přátelské vztahy. Někteří z nich se tak rádi pasou bok po boku, další se potom oddávají ritualizovanému páření. Jak kurátor Petr Velenský prozradil: „Takové snahy o páření neznamenají automaticky pokusy o rozmnožení, želvy patří k těm zvířatům, které si přetvořily sex do sociální aktivity. Ta je baví a dávají si tak najevo náklonnost a postavení ve skupině.“ Nutno dodat, že pevným pravidlem při takové aktivitě není ani párové složení zvířat. Může se klidně jednat o dva samce, případně dvě samice. Jaro je u želv evidentně v plném proudu.