Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Česko zůstane „ostrovem svobody“ prohulit se do hrobu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
26. května 2016
06:14

A to začala středa tak nadějně! Nažehlený ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se ráno v televizi výjimečně nebál sám sebe a místo toho lidem sliboval, že tímto dnem Česko přestává být rájem kuřáků. Brzy odpoledne už bylo po nadějích: poslanci rozhodli, že se v restauracích bude kouřit dál. Česko tak zůstalo starým dobrým zahuleným Českem.

Tečku za protikuřáckým zákonem sice formálně udělali poslanci koaličního ANO, z nichž jich patnáct hlasovalo proti zákonu, ten už ale dávno nebyl protikuřácký: ještě předtím totiž do něj bojovník za svobodu kouřit Marek Benda z ODS (matador proslavený především nejřidší diplomkou v zemi) protlačil tzv. kuřárny, svého druhu českou představu o svobodě kouřit zdravě. Čímž z něj v podstatě udělal kuřácký zákon.

Podobně kuřácké totiž dnes bývají i nekuřácké prostory v restauracích, které majitelé „fyzicky“, jak jim ukládá zákon, často oddělují pouze cedulkou se zákazem kouření. Říkejme tomu třeba zlaté české ručičky. V Bendových kuřárnách bez obsluhy bychom v restauracích mohli hrdě kouřit dál, jen by to trochu připomínalo vězeňské samotky. I když: i tam vám obsluha přinese aspoň jídlo (a občas i jisté nechtěné služby).

Slavný „hlas lidu“

Česká legislativa dlouho nepamatuje něco tak potupného jako hlasování o protikuřáckém zákonu. I definice „množství většího než malé“, vymezující únosné množství marihuany, je zřejmě důstojnější. Co však poslanci znesvětili ve Sněmovně, to jako obvykle záhy nahnali na sociálních sítích a v mediálních vyjádřeních.

„Hnutí ANO jasně porušilo koaliční smlouvu a dalo najevo, že pohrdá prací Poslanecké sněmovny. Budeme požadovat, aby byla svolána koaliční rada,“ hrál znovu rozčileného například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL. Dobrý postřeh. ANO má boj proti práci poslanců tradičních politických stran v programu od svého vzniku, stejně jako si lidovci hlídají, aby nechyběli v žádné vládní koalici – pokud zrovna sedí ve Sněmovně. Kolikátou koaliční radu už chtějí svolávat, aby zas pokračovali dál?

Navíc je to ironie: vždycky když poslanci potřebují ospravedlnit nějaký nesmysl, odvolají se v televizi na vox populi: jenže ten mluví ohledně zákazu kouření v restauracích stále jasněji; pořád se zvyšuje počet lidí, kteří ho podporují – nyní plných 60 procent. Ze sociologických průzkumů navíc vyplývá, že proti kouření jsou převážně vzdělanější lidé, tedy hlavně voliči ODS a TOP 09. Takže poslanci obou těchto stran logicky hlasovali… Pro kouření! Jak že zní krédo TOP 09: Víc, než si myslíte?  

Návrh protikuřáckého zákona, který ničilo v paskvil víc než 200 pozměňovacích návrhů, navíc vypadal, jako by kouření v restauracích naopak podporovala většina lidí. Takže poslanci nakonec vlastně hlas lidu vyslyšeli, když ho shodili. Jen je škoda, že se díky jejich práci v restauracích kouří dál, jako by všechny patřily Marku Bendovi.          

gemino ( 26. května 2016 11:11 )

Dejme lidem možnost volby. Co se týče restaurací a hospod, tam jí již dnes mám. Mohu jít do kuřácké, či nekuřácké. I to však části pokrytecké společnosti vadí. Čemu já nerozumím je, že tito samozvaní ochránci práv a nařizovači, co si já smím myslet a co smím či nesmím dělat, nebojují za zákaz kouření ve veřejném venkovním prostoru. Tam si totiž vybrat nemohu. I když si občas zapálím (ovšem nikdy ne na ulici), tak mi nesmírně vadí, když musím jít na ulici za někým, kdo přede mnou hulí. Zde neberou kuřáci ohled na nikoho, je jim jedno, jestli za nimi jde těhotná žena, dítě, či jede kojenec v kočárku. Vyjedu z metra a už na schodech si někdo zapaluje cigaretu. A já to musím čichat, já to musím dýchat, a se mnou další, třeba již zmiňované těhulky, čerstvé maminky a děti. Proč se ti pokrytečtí mravokárci nezaměří na zákaz kouření na ulici? To by mělo smysl. Kdo si chce zakouřit, ať si hulí doma, případně jde do zařízení, k tomu určenému - hospody, kuřácké restaurace, kuřáckého klubu. Tam, kde možnost volby není, bych byl pro striktní zákaz kouření.

fouk.si ( 26. května 2016 10:07 )

Ale no tak, co dýcháš ti nevadí ??? To je daleko větší svinstvo, než nějaká cigareta. Tím se samozřejmě nezastávám kuřáků, ale každého věc, jestli si chce, nebo nechce zapálit. K hospodám vždycky cigareta patřila, co se restaurací týká je to něco jiného.

botupl ( 26. května 2016 06:45 )

špatně připravený protikuřícký zákon nemohl ani jinak dopadnout,jaký ministr takový zákon,zdravotnictví je v naší zemi největší tunel za posledních 25let

Zobrazit celou diskusi