Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střelba, pobodání i výprask klacky: V uprchlickém táboře se popralo až 400 lidí

Autor: bru/ČTK - 
27. května 2016
11:12

Asi 20 migrantů, jeden policista a nejméně tři dobrovolníci utrpěli zranění při čtvrteční hromadné bitce mezi afghánskými a súdánskými obyvateli provizorního tábořiště u severofrancouzského města Calais. Do rvačky se podle agentury AFP zapojilo kolem 200 lidí, podle agentury AP jich bylo až 400.

Jedna osoba utrpěla střelné zranění, další byly pořezány či pobodány nožem a zbity holemi a klacky. Příčina sporu, který vedl k hromadné bitce, není známa. K násilí ale došlo v okamžiku, kdy dobrovolníci rozdávali migrantům jídlo.

Během rvačky vzplanulo i několik stanů a provizorních dřevěných obydlí, požár přijelo na místo hasit 15 hasičských vozů, uvedla AFP. Policii se nakonec podařilo bitku ukončit, použít ale musela slzný plyn.

V provizorním tábořišti u Calais, přezdívaném Džungle, přitom nejde o první násilné střety mezi migranty, z nichž většina jsou Afghánci, Súdánci, Syřané a Kurdové. V březnu při podobné bitce utrpělo zranění 19 lidí.

Ačkoli se francouzské úřady dlouhodobě snaží počet obyvatel Džungle snížit, a v březnu proto část tábora evakuovaly, zůstává v provizorních podmínkách připomínajících chudinské čtvrti rozvojového světa zhruba 5000 lidí. Migranti se snaží z Calais dostat přes Lamanšský průliv do Británie, kde chtějí začít nový život.

 

Zobrazit celou diskusi