Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obtěžovat zaměstnance e-maily mimo pracovní dobu? Nezákonné, rozhodla Francie

Autor: mb - 
28. května 2016
19:49

Francouzští zaměstnanci si mohou nyní trochu oddechnout. Součástí kontroverzních pracovních reforem, které vyvolaly v zemi obrovskou vlnu protestů, je i jeden pozitivní bod. Zaměstnavatelé už nemohou své podřízené po pracovní době otravovat emaily. Zákon chce tímto opatřením chránit právo lidí na soukromý život.

„Všechny studie dokazují, že dnes lidé zažívají daleko více stresu v souvislosti s výkonem svého povolání, a stres je navíc neustálý. Zaměstnanci sice fyzicky opustí kancelář, ale ne práci. Jsou k ní připoutáni jistým druhem elektronického vodítka – jako pes. Textové zprávy, volání a e-maily narušují život jedince do takové míry, dokud se dotyčný dříve či později nezhroutí,“ prohlásil francouzský socialistický poslanec Benoît Hamon (48).

Odteď mají ale neslušní zaměstnavatelé ve Francii smůlu. Společnosti, které zaměstnávají více než 50 lidí, už nesmějí své zaměstnance po skončení pracovní doby obtěžovat e-maily.

I když zaměstnanci by se neměli radovat předčasně. Zákon sice zavádí zákaz posílání e-mailů po pracovní době, ale zároveň nezavádí žádné postihy, pokud firma toto nařízení poruší. Místo toho se očekává, že firmy samy vytvoří jakýsi „kodex etického chování“.

Tento bezzubý zákon byl přijat v rámci kontroverzních pracovních reforem, které prosadil francouzský prezident Francois Hollande (61). Ten ovšem obešel parlament a dle kritiků reforma naopak vychází vstříc zaměstnavatelům a pošlapává práva zaměstnanců.

V ulicích Paříže i dalších francouzských měst se proto konaly rozsáhlé protesty i stávky. Došlo i k tvrdým střetům mezi demonstranty a policií. Popularita francouzského prezidenta mezi obyvateli se mezitím propadla na pouhých 17 procent.

Zobrazit celou diskusi