Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie dopadla zloděje obrazů Francise Bacona: Mohl na nich vydělat přes 1,5 miliardy!

Policie dopadla zloděje obrazů Francise Bacona: Mohl na nich vydělat přes 1,5 miliardy!
Policie dopadla zloděje obrazů Francise Bacona: Mohl na nich vydělat přes 1,5 miliardy!  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
28. května 2016
14:29

Španělská policie zatkla v Madridu sedm osob podezřelých z loňské krádeže pěti obrazů Francise Bacona, jehož díla patří k nejdražším dílům moderního malířství. Informovala o tom španělské média. Podle nich se cena ukradených obrazů odhaduje na více než 30 milionů eur (810 milionů korun), podle listu El País až na 60 milionů eur (1,62 miliardy korun).

Krádež obrazů ze svého madridského bytu nahlásil devětapadesátiletý muž loni v červenci spolu se zmizením vzácných mincí a dalších cenných předmětů. Letos v únoru dostali vyšetřovatelé klíčovou informaci od soukromé firmy z Británie, která se zabývá hledáním zmizelých výtvarných děl.

Tuto firmu kontaktovala elektronickou poštou osoba z katalánského města Sitges u Barcelony s žádostí o konzultaci, zda daný obraz figuruje na seznamu hledaných děl. Analýza mailu a fotek poslaných firmě do Británie pak policisty přivedla až k domnělým pachatelům loupeže.

Bližší informace vyšetřovatelé neposkytli, neboť pokračuje pátrání po zmizelých dílech a případných dalších pachatelích.

Francis Bacon se narodil v irském Dublinu v roce 1909. Z jeho portrétů čiší bezradnost a smutek, jeho postavy jako by chtěly z obrazů vykřičet své deprese a odcizení se vnějšímu světu.

Bacon se často inspiroval i starými mistry, jejichž díla jezdil studovat do madridského muzea Prado. V Madridu také tento bohém, který se netajil svou homosexualitou, v roce 1992 zemřel.

Baconův obraz Tři studie Luciana Freuda se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů (asi 3,4 miliardy korun) a do loňska byl historicky nejdražším obrazem prodaným v aukci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi