První česká paterčata se narodila 2. června 2013 – Michael, Alex, Deniel, Martin a Tereza oslaví třetí narozeniny tradičně v kruhu rodiny a přátel. Pár dní před oslavou rodiče prozradili, co všechno už děti zvládnou.

Paterčata zvládnou vydržet celý den bez pleny, částečně se obléknou a umyjí si ručičky. Nejoblíbenější hračkou je v současné době stavebnice LEGO. Po hřištích už drandí na odrážedlech. Dětská hřiště jsou pro ně ale také nebezpečná – chybí zde velmi často oplocení, a pět aktivních dětí tak musí hlídat více lidí.

Video
Video se připravuje ...

Paterčata slaví 3. narozeniny! Podívejte se, jak vypadají! Lukáš Červený

Paní na hlídání mají ale jen jednu a jen na 20 hodin týdně. Podle matky paterčat Alexandry Kiňové by potřebovali další paní na výpomoc.

 

Všech pět dětí se stále zdokonaluje v mluvení. Nejlépe je rozumět Denymu. „Děti si mezi sebou už po narození vytvořily vlastní jazyk, kterým se mezi sebou domlouvají, což pro dospělé bývá problém,“ uvedla Kiňová.

Rodina v poslední době řeší problémy ohledně peněz ze sbírky, která jim byla na pomoc uspořádána ještě před narozením dětí. Lidé darovali dohromady přes 600 000 korun, ale Kiňovi z nich neviděli ještě ani korunu.

Sbírka byla ukončena k loňskému 17. dubnu na žádost Kláry Samkové, právní zástupkyně rodiny, poté, co Kiňová v lednu po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Do rozpočtu Prahy, která sbírku povolila, klub podle ředitelky klubu Kláry Vítkové Rulíkové výtěžek převedl, protože se se Samkovou nedokázal domluvit na převodu darem. Převod na účet pro matku znamená, že peníze bude danit a budou se zohledňovat při výpočtu sociálních dávek, upozornila Rulíková.

Kiňová se tak dala slyšet, že v případu zdanění sbírky bude požadovat peněžitou náhradu. Celou věc už řeší soud.

První česká paterčata: Jak rostou? Co jim schází? Jak zvládají svoji roli rodiče? Nemají finanční problémy? Vše o rodině Kiňových čtěte ZDE>>

 

Fotogalerie
38 fotografií