Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama chce v Bílém domě Clintonovou. Plánuje sjednotit rozhádané demokraty

Autor: ČTK, sou - 
9. června 2016
07:46

Sjednotit Demokratickou stranu rozdělenou tuhým bojem mezi dvojicí rivalů z primárek hodlá v nejbližších týdnech americký prezident Barack Obama, který by v Bílém domě rád jako svou nástupkyni viděl Hillary Clintonovou. Šéf Bílého domu ve vůbec prvním komentáři od chvíle, co si jeho někdejší ministryně zahraničí zajistila nominaci, ocenil ji i jejího soka Bernieho Sanderse a prohlásil, že věří v budoucí jednotu jejich přívrženců, která by mohla straně udržet prezidentský úřad.

„Doufám, že se nám v několika příštích týdnech podaří dát věci do pořádku,“ řekl Obama ve středečním pořadu komika a moderátora Jimmyho Fallona The Tonight Show v televizi NBC. 

Clintonová si v úterní závěrečné sérii primárek s výrazným náskokem zajistila automatickou nominaci do listopadových prezidentských voleb, kde se utká s miliardářem Donaldem Trumpem. Sanders, který ji během kampaně ostře kritizoval a přes zřejmý výsledek hodlá v boji pokračovat až do červencové nominační konference ve Filadelfii, se s Obamou setká ve čtvrtek. 

Levicový senátor se přitom na rozdíl od Clintonové několikrát vůči současné hlavě státu v průběhu kampaně vymezil. Obama nyní hodlá využít svou popularitu mezi většinou demokratů k tomu, aby oba tábory usmířil a přiměl Sanderse k podpoře jeho soupeřky

Podle prezidenta byl pro demokraty tvrdý souboj v primárkách přínosem a Sanders do nich vnesl „ohromnou energii a nové ideje“. „Řekl bych, že to z Hillary učinilo lepší kandidátku,“ prohlásil Obama.

marais ( 9. června 2016 11:09 )

Jenže jak rozhoduje a vede zahraniční politiku jsme už u Clintonové viděli! Nečeká nás pohroma?

dumik ( 9. června 2016 08:32 )

 tedy tu, které ani peníze od krve nesmrdí: tu která stojí za nejstrašnějšímu válkami posledních let? je to f akt hodno nositele nobelovky za mír, který vede víc válek než jeho předchůdci.

Zobrazit celou diskusi