Možnost podívat se do muzeí po celé Praze přilákala tisíce lidí, celkem organizátoři napočítali letos 175 tisíc vstupů.

Před Anatomickým muzeem nedaleko Karlova náměstí návštěvníkům nevadilo vystát si i hodinovou frontu. „Jsme tady už padesát minut. Ještě že jsme si sebou vzali kafe a svačinu,“ rozesmál se Petr, který zdaleka nestál před branami muzea. 

Ačkoli byl zájem obrovský, pitvy se lidé nedočkali. „Sledovala jsem tu ohromnou frontu. Je to neuvěřitelné. Asi tady čekají pitvu… (smích). A to už jsme lidem říkali, že už nemá cenu stát frontu. Avšak další přichází a stávající ani neodchází,“ hodnotila situaci v deset hodin večer průvodkyně Anatomickým muzeem.

Video
Video se připravuje ...

Do Anatomického muzea se povedlo dostat jen hrstce návštěvníků. Eva Fornálová

Na šťastlivce, kterým se povedlo dostat se do budovy, čekala komentovaná přednáška. „Jsme zvyklí provádět školy i třikrát týdně,“ řekla průvodkyně. Lidé si mohli prohlédnout naložené orgány zvířat i lidí, lebky poškozené vážnými nemocemi i kostry.

Nejvíce vyzdvihovaným exponátem byla nalezená lebka ženy, která utrpěla trauma, které způsobilo srůst čelisti. „Poté ženě nezbývalo než jíst kašovitou stravu,“ přidal průvodce příběh ženy a dodal: „Je to takový detektivní případ, kterému se poslední roky věnujeme.“

Fotogalerie
11 fotografií