Ročně rakovinou prsu v České republice onemocní 7000 žen a zhruba 30 až 60 mužů. Muže většinou postihne v pokročilejším věku, respektive po 50. roku života. Michala ale zaskočila před čtyřmi lety, tedy když mu bylo 32. „V prosinci 2012 mě začal pobolívat prsní sval, když jsem ležel na břiše. Postupem času se ozývala bolest i při chůzi do schodů. Přibližně po třech měsících bolesti jsem začal na pohmat cítit i nějaký útvar v prsu,“ popisuje Michal.

Video
Video se připravuje ...

Chantal Poullain varuje před rakovinou prsu: Pozor, může ji dostat i muž! Petr Macek, Jan Jedlička

Na rakovinu dostal mast

Tehdy si neuvědomoval, že je to bulka, ale přesto navštívil praktickou lékařku. Ta Michalovi řekla, že má natažený sval a předepsala mu mast. „Bolest neustávala a při další kontrole u praktické lékařky jsem dostal doporučení na vyšetření na chirurgii, kde nic nezjistili. Nakonec mě odtud poslali na mamografické vyšetření do FN Na Bulovce, kde mi diagnostikovali rakovinu prsu,“ říká Michal.

Rok a půl strávil po doktorech

Michalova léčba trvala rok a půl. Musel na operaci, při které mu lékaři vyndali nádor, po histologických rozborech mu ale prso vzali úplně, následně se rozběhl kolotoč chemoterapií a bioléčby.

Michal se pravidelně účastní akcí, které bojují proti rakovině a věnují se prevenci. Vždy má po boku manželku Evu, která mu byla během léčby velikou oporou.
Autor: Helena Szmigielová, Facebook Michala Kříže

„Chemoterapie trvala 4 měsíce a bioléčba další rok. Před poslední chemoterapií jsem měl chuť to celé vzdát. Byl jsem zesláblý, nemocný, jaterní testy byly špatné a psychika mi dávala opravdu zabrat. Řekl jsem si, že jsem chlap a nesmím to vzdát. Se ženou jsme měli spoustu plánů, takže jsem se rozhodl bojovat za nás dva a naši budoucnost,“ mluví o nejtěžších chvílích Michal.

Léčba stejná jako u žen

Vzhledem k tomu, že je rakovina prsu u mužů tak vzácná, léčba probíhá stejně jako u žen. „Řešil jsem stejné problémy jako holky – vypadávání vlasů, jizvy po ablaci, únavu a vyčerpání. Součástí léčby je i hormonální léčba, takže beru ženské hormony a dokážu si představit, co zapříčiňuje ženskou náladovost a návaly,“ uvádí Michal. 

Podle něj je tu jistá „drobnost”. „Jediné, v čem se léčba lišila pro mne jako »ojedinělého pacienta«, bylo to, že jsem si velmi těžko zjišťoval nějaké informace o nemoci a léčbě. V České republice nejsou skoro dostupné. Vše jsme hledali na zahraničních webech. Občas mi nebyl ani můj ošetřující lékař schopný poradit a pomoci tak, jak bych očekával,“ prozradil Michal.

Boří mýty a přidal se k »Belliskám«

„Když bylo nejhorší za mnou a o rakovině prsu u mužů jsem nashromáždil nějaké informace, začal jsem přemýšlet, jak veřejnosti mohu ukázat, že to není jen ženská diagnóza, jak se v médiích stále prezentuje. Shodou náhod jsem se potkal s Evou Knappovou z Aliance žen s rakovinou prsu, slovo dalo slovo a ona mě seznámila s mladými pacientkami z Bellis Young and Cancer,“ popisuje Michal Kříž.

Video
Video se připravuje ...

Chantal Poullain: Rakovina mi vzala i sestru! Neposlechla lékaře! Petr Macek, Jan Jedlička

Bellis Young & Cancer je projektem Aliance žen s rakovinou prsu. Tento projekt se zaměřuje na mladé pacientky a nyní už i pacienty do 45 let věku, kteří procházejí nebo prošli léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu. Onemocnění u dívek a žen v mladém věku s sebou přináší řadu specifik a specifických problémů z rodinné, pracovní, zdravotní a sociální oblasti, které jsou v životě každé pacientky stěžejní a které léčba karcinomu prsu do značné míry ovlivňuje. Proto je velmi důležité vzájemné předávání vlastních zkušeností pacientek.

„Mezi »Belliskami«, jak si holky říkají, jsem našel pár opravdových přátel a spolu s koordinátorkou projektu Nikolou Samkovou jsme se rozhodli bořit mýty a začít informovat veřejnost o tom, že se rakovina prsu může týkat i nás mužů,“ říká Michal.

Michal Kříž a bývalá onkologická pacientka Nikola Samková, která letos uběhla pražský maraton.
Autor: Helena Szmigielová, Facebook Michala Kříže

Michal má pro muže vzkaz

Michal už svým odvyprávěným příběhem prozradil, že rakovina prsu není jen ženskou záležitostí, a všem mužům, kteří mají podezření, vzkazuje: „Nedejte se odbýt doktory, bojujte za své zdraví. Nejdůležitější je včasná diagnóza. Jde o čas a může jít o život.“