Vyjet do ulic by tak mohly kropicí vozy už tento týden, kdy nás čekají tropické teploty dosahující až 34 stupňů Celsia. „Ke kropení či mlžení obvykle dochází, pokud teploty přesáhnou minimálně tři dny po sobě 25 stupňů Celsia,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Vozidla Pražských služeb vyrážejí do ulic až na pokyn Technické správy komunikací, přičemž kropení v parných dnech mohou nařídit i hygienici. Ti většinou dávají pokyn, pokud je kvůli velkému suchu zvýšená prašnost a koncentrace přízemního ozónu.

Kropení u Pražských služeb TSK objednává obvykle pro Prahu 1 až 15, přičemž nejčastějším místem bývá právě centrum Prahy. Konkrétní lokality potom vybírá městská část s příslušnou správou TSK.

10 tisíc litrů vody vydrží jen 2 hodiny

„Kropicí vůz největší velikosti nabere až 10 000 litrů vody a ta mu v průměru vydrží hodinu až dvě. Vodu odebíráme až ze 150 odběrových míst,“ dodává Mana.

Účelem kropení je jednak zchlazení vozovky v horkých letních dnech, ale i smytí množství prachu. Vlhčení vozovky zároveň pomáhá i proti tvorbě přízemního ozónu, jelikož tak dojde ke zvlhčení a očištění vzduchu.

Pokud tři dny po sobě venkovní teploty přesáhnou 25 stupňů Celsia, tak do ulic Prahy vyjedou kropicí vozy.
Autor: Pražské služby a.s.

Na jakou konkrétní částku kropení ulic metropole vyjde, není předem jasné. V minulosti ale jedno kolo kropení, při kterém vozidla projedou předem naplánovanou trasu, stálo zhruba jeden milion korun.

V loňském roce vyrazily kropicí vozy poprvé do ulic 12. června a musely jet tehdy určené trasy celkem čtyřikrát.

Fotogalerie
5 fotografií