Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je mi 82 a už 63 let učím tělocvik, říká Sylva Knedlová z Fryštáku

Autor: Jana Gogová - 
25. června 2016
21:14

I s koncem školního roku je to stále fontána energie, nevysychající pramen dobré nálady, ale i přísnosti k lajdáctví a lenosti školáků. Řeč je o Sylvě Knedlové, která je ve dvaaosmdesáti stále aktivní učitelka základní školy ve Fryštáku na Zlínsku.

„Učím už nějakou chvíli, letos to bude 63 roků,“ sčítá neuvěřitelná léta v tělocvičně. Zrovna má hodinu. A předvádí dětem, jak se dělá kotoul.

„Dřív jsme byli na děcka tvrdí, díky tomu byli kluci a holky výborně pohybově vybavení, ale tělocvik byl až řehole. Museli třeba skákat přes stovku patníků. Dnes jsou v tělocviku ve spravedlivém srovnání klasifikace tak o dva stupně horší,“ vzpomíná kantorka.

Sylva Knedlová ale není zdaleka jenom tělocvikářka. „Učím všechno, co je potřeba, dějepis, zeměpis, občanku, jazyky, zaskočím, kdy můžu. Ve škole jsem každé ráno od šesti, večer se chystám na další den.“

A co by podle paní učitelky řekl na dnešní školství učitel národů Jan Amos Komenský? „Asi by ho děsilo, že pomalu každý druhý rok učíme jinak, některé základní věci by přece měly být konstantní. Třeba mne trápí, že učitelé nemají úctu v rodinách, to pak moc dobře poznáme ve vyjádřeních dětí,“ míní paní Knedlová, která má dvě děti, čtyři vnuky a dokonce už i jednoho pravnuka.

Za šedesát tři odučených let se prý děti hodně změnily. „Bohužel nemůžu říct, že k lepšímu. Dřív byly daleko chudší a daleko slušnější, uměly pozdravit, pomoci, dnes často vinou rodičů hledí jen na sebe a kantoři mají pramalou autoritu.“ 

Školáci se podle ní zhoršili i v dalších ohledech. „Děti dnes rozhodně nejsou chytřejší, když to tak řekneme, než třeba před padesáti lety. Jak paměťové učení, tak taky logické uvažování šly hodně dolů.“ Zřejmě to s námi ale není zase tak špatné, jak by se mohlo zdát. 

Zajímavé je i to, že pořád v průměru naprosto převyšujeme velikou většinu světa, včetně vzorů bývalých – Sovětského svazu – a současných – USA. To tedy určitě,“ dodává svérázná tělocvikářka, k jejíž rodině přitom nebyl minulý režim zejména v padesátých letech příliš nakloněn. „Studovala jsem zdravotnickou školu se zaměřením na pedagogiku, pak jsem moc chtěla být lékařkou, ale to se nepovedlo, na medicínu jsem nemohla. Tak jsem při zaměstnání vystudovala na vysoké tělocvik a češtinu.“

djaba ( 25. června 2016 22:53 )

A paní Sylvo ,nezapomeňte , že jsou tu také vnoučata , jistě budete vědět , co jsem tím chtěl říci .

djaba ( 25. června 2016 22:50 )

 Také jsme měli několik expertů na tělák .Nejprve obdobnou stoletou sportovkyni , která si myslela , že každý žák (i žákyně )jsou adepti na OH ,a potom opravdovou reprezentantku a chtěla abychom také reprezentovali .Potom blba Koktu , čerstvého absolventa TV fakulty , který nedělal nic jiného než těžce sportoval a doma o něm neslyšeli ani vyprávět .Výsledek jejich snahy byly trojky z tělocviku a uniklé vyznamenání .Kupodivu na střední skole a v dalším studiu jsem nenarazil na sportovní blázny a cvoky , jistě není tělocvik smysl života .Moudro - člověk nežije aby cvičil a necvičí aby žil .

andorea ( 25. června 2016 22:21 )

Tělocvik byl můj nejnenáviděnější předmět od ZŠ až po VŠ. Jetě dnes mám někdy děsivé sny, ne že neudělám státnice, ale že nedostanu zápočet z blbého tělocviku!

Zobrazit celou diskusi