Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cesta z Korfu se změnila v tragédii: Pod autobusem zahynuly Češky Marie S. (†67) a Hana P. (†56)

Autor: Ivan D. Hladík, Kristýna Beránková, Veronika Kynclová - 
22. června 2016
05:00

Půl čtvrté ráno. Je ticho, tmu na srbské dálnici prořezávají jen světla dálkového autobusu. V něm pokojně spí Češi a Slováci vracející se z dovolené. Pak náraz, řinkot skla, křik… Proč řidič sjel z dálnice? Proč na ní nebyla svodidla, která by zabránila tragédii? V autobuse položeném na boku tak umírá 5 lidí. I dvě Češky…

Řidič autobusu E. S. (57) a jeho kolega (55) už za sebou měli 727 kilometrů z pohádkového řeckého ostrova Korfu. Mířili do slovenské Nitry. U srbského městečka Aleksinac zaplatí u mýtné brány. Vezou klienty slovenské cestovní kanceláře Aeolus. Devětadvacet cestujících včetně 12 Čechů většinou pospává.

Autobus pomalu nabírá tempo a za chvíli už ujíždí po dálnici. Uplyne 12 minut a 16 kilometrů... Na úseku dálnice Niš–Bělehrad u obce Bobovište sebou vůz smýkne, zhoupne se a vyjíždí z dálnice v místě, kde nejsou svodidla. Přejíždí krajnici a převrací se pod mírný svah. Pět cestujících z něho vyletí a masa kovu je drtí.

Když umlkl hlomoz havárie, ostatní cestující i řidiči se dostávají ven. Jsou otřeseni, volají o pomoc. Za pár chvil přijíždí první záchranáři. Ani oni už však pěti turistům pomoci nemohou. Pod autobusem zemřely dvě Češky – Marie S. (†67) a Hana P. (†56). Tragédii nepřežili ani tři Slováci – muž (†64), matka (†72) a dcera (†34). Jeden Čech byl těžce zraněn, má vážná poranění hrudního koše. Jeho žena, dcera a dalších 5 českých občanů se zranilo lehce.

Právě ve chvíli, kdy začali záchranáři zraněné vyprošťovat a ošetřovat, minuly místo nehody další dva autobusy cestovní kanceláře Aeolus. Lidem v nich se naskytla hrůzná podívaná. Viděli, jak ti, se kterými trávili krásnou dovolenou, trpí v bolestech. A to netušili, že pět z nich je mrtvých. Nemohli ale nic dělat. Srbští policisté jim nedovolili zastavit, aby neblokovali dopravu...

Řidiče už vyslechli

Jeden z řidičů měl zlomenou ruku, druhého, který byl v kritickou chvíli za volantem, hned na místě vyslechla policie a prokurátor. Zkouška na alkohol byla negativní. Podle informací slovenského deníku Plus jeden deň byla v místě nejvyšší povolená rychlost 100 kilometrů v hodině, řidič měl jet jen 85.

„Řidiči jsou zkušení, mají za sebou dlouholetou praxi. Něco je muselo vyděsit,“ popsala Blesku zástupkyně z CK Aeolus. Příčina nehody není zatím známá. Mluví se o variantě, že kámen rozbil čelní sklo a řidič nešťastně strhl volant.

Slovensko vyslalo pro své občany letecký speciál a nabídlo místa i Čechům. Letoun se zraněnými z nehody v Srbsku přistál před půlnocí v Bratislavě. Přivezl 13 Slováků a 10 Čechů. Oběti nehody, včetně dvou Češek, jsou ještě v Srbsku.

Tragédie v číslech

29 cestujících

- 12 Čechů (podle Igora Skočeka ze slovenského ministerstva zahraničí Češi nastoupili do autobusu v Brně, Olomouci a Ostravě)

- 19 Slováků včetně 2 řidičů

- 5 mrtvých, z toho 2 Češky

- 23 zraněných

Trasa z Korfu do Nitry: 1457 km

Cesta na ostrov Korfu je dlouhá 1457 kilometrů, a když se nic nezkomplikuje, trvá 17,5 hodiny. Hodně rekreantů volí autobusovou dopravu, protože vyjde levněji než letecká. Řada z nich ale nejspíš sedla do autobusu i proto, že se letět bála…

Z Korfu do Nitry: 1457 km Z Korfu do Nitry: 1457 km | Blesk

dfghjk ( 22. června 2016 11:24 )

Takže umřeli proto, že vypadli z autobusu?! A tenkrát u Nažidel zase proto, že dvoupatrový autobus měl střechu jako z papíru a když se převrátil, tak všechny co seděli nahoře to rozmačkalo. Co to se to tady pouští do provozu za křápy? Jak to, že osobáky do kterých se vejde 5 lidí se bez uspěčných crash testů na silnice nepustí ale na autobusy, které vezou 50 lidí, se kašle?! To je bordel !!!

slimstar ( 22. června 2016 08:18 )

Úprimnú sústrasť. S touto cestovkou sme boli veľakrát autobusom na dovolenke. A príčina tejto nehody je určite mikrospánok. Títo vodiči idú tam 25 - 30 hodín, zoberú ľudí a idú naspäť znova 25-30 hodín. Ano takto sa to realizuje už roky a prečo ? aby bolo viac penazí pre majitela, preto riskujete so životmi ľudí Aeolus ? Zhodou okolností sme raz bývali na Parálii a vedla boli ubytovaní vodiči rakúskej cestovky /Poliaci/. A viete ako to robia rakúske cestovky ? Vodiči dovezú dovolenkárov a majú dva tri dni voľno v tom letovisku. To znamená môžu sa vyspať, osprchovať, okúpať, ísť na promenádu a až potom idú naspäť s dovolenkármi. Takže určite by sa toto malo zmeniť aj u nás. Naši vodiči majú pekne prísť a aspon jednu celú noc sa vyspať na apartmáne a až ráno ísť naspäť! Pretože takto riskovať so životmi kvôli peniazom je nenormálne páni nenažraní majitelia všetkých cestoviek.!!!

kukuku ( 22. června 2016 08:13 )

Velvyslankyně referovala, že dálnice v Srbsku mají standardní evropské parametry. A najednou na místě havárie na dálnici nebyla svodidla.

vikiki ( 22. června 2016 08:04 )

inkvizitor, další pako, který bude věčně mladý

pajato73 ( 22. června 2016 07:22 )

to neni sranda, to je tragedie! Loucis se s nekym pred dovolenou, tesis se, ze se vrati odpocaty a stastny a pak toto... uz ho treba nikdy neuvidis... a po par dnech ti od nej jeste prijde pohled... to je hruza. Ale aspon PO dovolene a ne PRED...

Zobrazit celou diskusi