Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Protikuřácký zákon opět ve Sněmovně. Koalice: Druhá blamáž je neúnosná

Autor: Václav Lang - 
28. června 2016
08:30

Boj o nekuřácké restaurace se opět dostává do centra dění. Po měsíci klidu budou poslanci v úterý odpoledne znovu debatovat, zda z restaurací vypudí cigaretový kouř. V květnu koalice nebyla schopná v naprostém závěru schvalování svůj návrh protlačit. Teď to zkusí znovu a dušuje se, že podobnou blamáž nedopustí.

Ve rozjitřené atmosféře kvůli reorganizaci policie probíhala minulou středu koaliční rada. V této věci měli ale zástupci ČSSD, ANO a lidovců společnou řeč: Ve Sněmovně tentokrát protlačí protikuřácký zákon.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola | Foto: archiv Blesku, ČTK

„Na protikuřák došlo. Myslím, že je to jasně nastavené už z předhozích dohod,“ uvedl pro Blesk.cz předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, který se schůzky zúčastnil. Zástupci koaličních stran se dohodli, že jejich poslanci podpoří taková stanoviska, ke kterým se při hlasování přikloní ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

A Němeček má jasno. Po blamáži z minulého měsíce předložil na výzvu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) novou verzi zákona, která obsahuje takové změny, na nichž se do té doby sněmovna shodla. Zákon tak povolí užívat elektronické cigarety v divadlech, kinech, sportovních halách či restauracích a zákaz se vyhne také vodním dýmkám v čajovnách.

Vláda nechce připustit, aby se opakovala situace z počátku května, kdy pro přijetí zákona nakonec hlasovalo jen 80 zákonodárců z přítomných 172. Normu, na které koalice pracovala měsíce a která budila velkou pozornost u tabákových firem i provozovatelů pohostinství, nakonec nepodpořila ani část poslanců hnutí ANO. Ministr Němeček to označil za porušení koaliční dohody.

Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti. Poslanci smetli ze stolu protikuřácký zákon. Podívejte se, kdo byl proti. | Poslanecká sněmovna

Hlavní vina padla na pozměňovací návrh poslance ODS Marka Bendy, jednoho z hlavních odpůrců protikuřáckého zákona. Navrhl, aby restaurace mohly ve svých prostorách zřizovat oddělené „kuřárny“. Pro tuto změnu hlasovalo i několik poslanců ČSSD. Poslanci hnutí ANO - podle svých slov právě kvůli tomu – pak hlasovali proti vládnímu zákonu jako celku. „Klasický podraz koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí,“ obhajoval to Babiš.

Podle Miholy je ale vyřešená i situace kolem Bendova pozměňovacího návrhu, kdy poslanci mají následovat Němečkovo zamítavé stanovisko. „A tím pádem ten problém nenastane. Tohle byl neuralgický bod (citlivé místo – pozn. red.),“ řekl a dodal: „Vidíme to snad v koalici všichni tři stejně. Druhá blamáž už by byla neúnosná.“

Také jeho kolega z ČSSD Roman Sklenák to vidí podobně. „Nepředpokládám, že by byla větší vůle mezi poslanci zamítat návrh už v prvním čtení, takže předpokládám, že projde a vrátíme se k němu po prázdninách,“ predikoval pro Blesk.cz. Stejně jako Mihola počítá s tím, že opozice vetuje jejich snahu schválit návrh zrychleně už v prvním čtení.

1pepan ( 28. června 2016 09:15 )

Elektronická cigareta v divadle, co je tohle za blbost. To se v divadlech budou nad diváky vznášet obláčky páry, nebo to platí jen pro herce? "Druhá blamáž", tak se Němeček sesype, nebo co? Prosazuje především zákon o omezování podnikatelů, ne protikuřácký zákon, protikuřácký zákon by zněl úplně jinak.

fouk.si ( 28. června 2016 09:04 )

To ti blbci nemají nic jiného na práci než projednávat takové pitchoviny ?

honza1965 ( 24. června 2016 18:27 )

Neúnosné je hlavně zasahování takovýmto způsobem do volného trhu nabídky a poptávky. Jezdím po celé zemi a nekuřácké podniky všude zejí z poloviny a více prázdnotou. Rozhodně po nich není taková poptávka, jak je lidem vnucováno. Tento stupidní zákon, nepatřičně zasahující do volného trhu, povede pouze ke krachu podniků a vyšší nezaměstnanosti. Povolení e-cigaret je v první řadě důsledek lobby jejich výrobců a jimi koupených zkorumpovaných politiků. Výrobců kteří potřebují aby tomuto nekvalitnímu svinstvu, v mnohém více nebezpečnému než klasické cigarety, stoupla prodejnost, jelikož po předchozích skandálech jsou e-cigarety téměř neprodejné. Při příštích volbách by to chtělo ty populistické prodejné kurwy, co to prosazují, rozprášit do zapomnění.

ivana76 ( 24. června 2016 10:30 )

 moiaza - nic proti kurakum nemas, ale zaviral bys je hermeticky .... Nemyslis, ze treba hospod NEKURACKYCH je dnes minimalne polovina, tak se muzes prece sam svobodne rozhodnout kam pujdes. Anebo ti nekdo vzdy nasadi pouta a odvede do kuracke restaurace. Placate tu porad neco o svobode a demokracii, ale chcete prosazovat jen tu svou. Cigarety se u nas legalne prodavaji, stat z toho ma pomerne vysoke zjisky, tak proc chce zasahovat do prav jedinci ( majitelu restauraci) co tam muzou a nemuzou delat s legalnim vyrobkem. Nic ve zlem, ale ta svoboda a demokracie mi prijde, ze je prave v tom, ze se kazdy zakaznik muze svobodne rozhodnout, jestli pujde do te, ci one restaurace, stejne, jako majitel se sam svobodne muze rozhodnout, zda chce mit nekurackou, anebo kurackou restauraci. Jsou to jeho penize, jeho riziko, jestli se mu vyplati to, ci ono. A pokud chce nekdo neco narizovat, tak uz to nema nic spolecneho se svobodou a demokracii, ale je to diktat. A diktat vzdy zacina "drobnostma". Anebo touzite po tom, ze tech narizeni ( diktatu ) bude pribyvat? Je to potom jeste demokracie? Odpovezte si kazdy sam. Hezky den vsem.

tgbg ( 24. června 2016 10:03 )

Kuřáci smrdí a otravují vzduch kouřem. Pryč s nimi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa