„Lidé zapomínají na to, že by v horku neměli dávat psům náhubek, aby mohli volně dýchat, že k přehřátí klidně může dojít i ve špatně větraných bytech nebo na rozpáleném parkovišti nebo že místo po chodníku by měli vodit psy při venčení po trávě,“ popsal praktické rady šéf odchytové stanice Animal Rescue Vladimír Kössl.

Připomněl také, že u starých psů nebo psů se zkráceným čenichem, jako jsou boxeři, buldoci a šarpejové, přichází dehydratace rychleji.

A jak poskytnout přehřátému psovi první pomoc? „Psa je nutné přemístit do stínu a chladit, ideálně zabalením do vlhkého ručníku a postupným poléváním nohou, slabin a břicha vlažnou vodou. Pozor na teplotní šok! Jen v nouzovém případě je možné zvíře obložit sáčky s mraženou zeleninou zabalenou do látky. Pak je nutný rychlý transport k veterináři,“ připomněl Vladimír Kössl.

Příznaky přehřátí organizmu u psů:

Zrychlené až těžké dýchání

Kašel

Malátnost

Celková slabost

Zvýšená teplota kolem 42°C

Pěna u tlamy

Zvracení

Změna chování od hyperaktivity k apatii

„Po takových příznacích pak může dojít ke zrychlení srdeční činnosti, zvíře dostává křeče, později přichází celkový kolaps, bezvědomí a často i smrt,“ uvedl Vladimír Kössl Animal Rescue.

Fotogalerie
7 fotografií