Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po útoku na hotel nejméně 15 mrtvých. Islamisté v Mogadišu drželi i rukojmí

Autor: ČTK, sou - 
25. června 2016
20:00

Nejméně 15 lidí zemřelo při sobotním útoku ozbrojenců na hotel v centru somálské metropole Mogadišu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na policii, původně zmiňovala sedm obětí. Boj s ozbrojenci už skončil. Podle agentury AP atentátníci předtím drželi uvnitř hotelu neupřesněný počet rukojmích. K útoku se prostřednictvím svého mluvčího přihlásili islamisté ze skupiny Šabáb.

Předtím, než ozbrojenci vtrhli do budovy, se před ní odpálil sebevražedný atentátník. Výbuch byl silný a vyžádal si přinejmenším sedm mrtvých a deset zraněných. „Útočníci jsou teď uvnitř hotelu a přestřelka pokračuje,“ řekl Reuters představitel policie. 

Podle policejního zdroje agentury AP drželi útočníci uvnitř hotelu dosud neupřesněný počet rukojmích z řad hostů. Na zasahující členy bezpečnostních složek házeli ozbrojenci granáty a stříleli na ně z automatických zbraní.

Muslimové v Somálsku a v celém světě nyní dodržují postní měsíc ramadán. Radikálové z Šábabu ale v posledních letech často během ramadánu stupňovali své útoky, a to především v místech, kde se shromažďovali lidé. 

Na začátku června zabily milice Šabábu v Somálsku 43 vojáků na vojenské základně Africké unie.

marlen52 ( 25. června 2016 20:25 )

 hajzlové všechny bych je postavila ke zdi chytat olovo

Zobrazit celou diskusi