Čisté moře, záplava atrakcí a hotely na světové úrovni. A především bezpečnost. To v současnosti láká na bulharské pobřeží snad ještě více než příznivá cena. Stoupá totiž zájem ne o laciné ubytování, ale spíš o kvalitní čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely. „Pokoje typu 2+2 jsou na hlavní sezonu ve většině oblíbených hotelů vyprodány již dávno. A zcela vyprodány jsou na hlavní sezonu i nejkvalitnější a nejluxusnější hotelové resorty,“ potvrzuje Petr Šatný z CK Alexandria. Obrovský zájem je třeba o luxusní hotely v Djuni, kde už jde sehnat pobyt jen na sklonku sezony.

„Pro čtyřčlennou rodinu už momentálně není jednoduché sehnat místo v hotelu u moře. Třeba středisko Obzor už je dokonce úplně vyprodané,“ potvrzuje i Jan Bezděk z CK Fischer. Na řadě jiných míst ale stále pobyty seženete.

Primorsko, Lozenec, Kiten a Carevo jsou známá klidnější střediska na jihu Bulharska, ideální pro odpočinkovou rodinnou dovolenou. Najdete tu písečné pláže s možností vodních sportů a zábavou, ale současně jste jen pár kroků od přírody.

V blízkosti je přírodní rezervace Ropotamo s vodními liliemi a možností lodních výletů po jezeře a řece. Poblíž je i tajemné pohoří Strandža, kde se v horských vesničkách udržuje folklor a praktikují tajemné rituály »nestinarstvo« zahrnující tanec na žhavých uhlících.

Chcete mít pleť jako ze žurnálu a zbavit se bolestí kloubů? Pak vyzkoušejte vyhlášené bulharské bahenní lázně. Snad nejznámější najdete v Pomorie, kde se bahno z místního jezera používá k léčbě neduhů už po staletí.

Lázně s bahenními kúrami ale najdete i ve Varně, Albeně, Balčiku, Primorsku, Ahtopolu, Slunečném pobřeží, Sozopolu i v Kiten. Léčivou atmosféru najdete i ve Sv. Konstantinu a Heleně, kde horké minerální prameny a čerstvý vzduch používali k léčení ve zdejším klášteře.

Bulharské pobřeží má bohatou historii. A nejsou to jen historická města Varna a Burgas a vyhlášený klášter Aladža nedaleko Slunečného pobřeží. Zažít ji můžete třeba v malebném Nesebaru. Ve starém městě chráněném UNESCO najdete labyrint uliček z 10. až 13. století. Slavnou minulost má i letovisko Balčik na severu s botanickou zahradou a letohrádkem rumunské královny.

Zábava má v Bulharsku dvě synonyma – Slunečné pobřeží a Zlaté písky. Jsou to největší a nejznámější oblasti pobřeží a mají mnohé společné. Kilometry dlouhých krásných písečných pláží, velmi živá střediska s veškerým zázemím a možnostmi zábavy, nákupy, diskotéky, aquaparky, lunaparky a výběr od nejlevnějších penzionů po luxusní resorty. A také možnost vyrazit na prohlídku blízkého města. Ze Slunečného pobřeží do Burgasu a ze Zlatých písků do Varny.

Aquaparky: Action Aquapark na Slunečném pobřeží, Aquapolis na Zlatých píscích, Aqua Paradise Nesebar, Aquapark Primorsko, Aquapark Atlantida Elenite, Aquapark v hotelu Royal Resort v Djuni.

Fotogalerie
8 fotografií